Mistet sin første kvinnelige soldat

En dansk kvinnelig soldat ble igår drept i Afghanistan og fem andre såret, melder flere danske medier.

NATO-soldater i Helmandprovinsen
Foto: Cpl Jon Bevan RLC / AP

Det er første gang en kvinnelig dansk soldat mister livet i Afghanistan, ifølge danske DR .

Soldaten ble drept av en improvisert sprengladning i nærheten av patruljebase ved Bridzar, som ligger seks kilometer nordøst for byen Gereskh i det danske ansvarsområde i Helmandprovinsen, skriver DR.

Den drepte er konstabel Sophia Bruun. Hun er 22 år gammel og fra Gardehusar-regimentet i Slagelse. Soldaten ble drept på stedet og to andre ble såret ved angrepet.

De to sårede soldatene fikk førstehelp av deres medsoldater og ble deretter fløyet i hellikopter til feltsykehuset i Camp Bastion. Begge disse soldatene er utenfor livsfare, melder avisen Politiken .

Senere ble tre soldater såret av en annen veibombe.

Drepte soldater

Danmark har 750 soldater Afghanistan. De har mistet 30 soldater.

Norge har rundt 500 soldater i Afghanistan som deltar i den NATO-ledede sikkerhets- og stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF). Fem norske soldater er drept på oppdrag i Afghanistan.

ISAF ble opprettet i 2006. Styrkens mandat er å bidra til stabilitet, sikkerhet og utvikling på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter.

USA er det landet som har flest soldater i Afghanistan, og de har flest drepte i landet. CNN har laget en oversikt over antall drepte amerikanske soldater i Afghanistan og Irak.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.