NATO-soldater i Helmandprovinsen - Foto: Cpl Jon Bevan RLC / AP
Foto: Cpl Jon Bevan RLC / AP

Mistet sin første kvinnelige soldat

En dansk kvinnelig soldat ble igår drept i Afghanistan og fem andre såret, melder flere danske medier.

Det er første gang en kvinnelig dansk soldat mister livet i Afghanistan, ifølge danske DR .

Soldaten ble drept av en improvisert sprengladning i nærheten av patruljebase ved Bridzar, som ligger seks kilometer nordøst for byen Gereskh i det danske ansvarsområde i Helmandprovinsen, skriver DR.

Den drepte er konstabel Sophia Bruun. Hun er 22 år gammel og fra Gardehusar-regimentet i Slagelse. Soldaten ble drept på stedet og to andre ble såret ved angrepet.

De to sårede soldatene fikk førstehelp av deres medsoldater og ble deretter fløyet i hellikopter til feltsykehuset i Camp Bastion. Begge disse soldatene er utenfor livsfare, melder avisen Politiken .

Senere ble tre soldater såret av en annen veibombe.

Drepte soldater

Danmark har 750 soldater Afghanistan. De har mistet 30 soldater.

Norge har rundt 500 soldater i Afghanistan som deltar i den NATO-ledede sikkerhets- og stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF). Fem norske soldater er drept på oppdrag i Afghanistan.

ISAF ble opprettet i 2006. Styrkens mandat er å bidra til stabilitet, sikkerhet og utvikling på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter.

USA er det landet som har flest soldater i Afghanistan, og de har flest drepte i landet. CNN har laget en oversikt over antall drepte amerikanske soldater i Afghanistan og Irak.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Menneskene som omgikk den tyranniske diktatoren som hersket i Libya i 40 år, forteller om den voldelige og noen ganger sårbare mannen de arbeidet for. (Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi)
Fr. dokumentar. Ukrainas politiske historie er preget av ekstreme hendelser og kaos. Russland tok tidlig kontrollen, og Stallin henrettet sju millioner mennesker. Etter Sovjetstatens oppløsning har ikke landet klart å samle seg. Orangerevolusjonen i 2004 slo feil, og en anti-orangerevolusjon fikk Viktor Janukovitsj stemt inn som president. (Ukraine, from Democracy to Chaos)
Da. dokumentar. Finnes det barnearbeid og -slaveri i Elfenbenskysten? Da sjokoladeindustrien fikk beskyldninger rettet mot seg, ble det igangsatt tiltak for å motarbeide trafficking og bygge opp skoler for barna i landet. Men hvor mye er egentlig blitt gjort? Miki Mistrati ville se selv. Han fant ut at forholdene er verre enn han fryktet. (Lyssky Chokolade)

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)