NATO-soldater i Helmandprovinsen - Foto: Cpl Jon Bevan RLC / AP
Foto: Cpl Jon Bevan RLC / AP

Mistet sin første kvinnelige soldat

En dansk kvinnelig soldat ble igår drept i Afghanistan og fem andre såret, melder flere danske medier.

Det er første gang en kvinnelig dansk soldat mister livet i Afghanistan, ifølge danske DR .

Soldaten ble drept av en improvisert sprengladning i nærheten av patruljebase ved Bridzar, som ligger seks kilometer nordøst for byen Gereskh i det danske ansvarsområde i Helmandprovinsen, skriver DR.

Den drepte er konstabel Sophia Bruun. Hun er 22 år gammel og fra Gardehusar-regimentet i Slagelse. Soldaten ble drept på stedet og to andre ble såret ved angrepet.

De to sårede soldatene fikk førstehelp av deres medsoldater og ble deretter fløyet i hellikopter til feltsykehuset i Camp Bastion. Begge disse soldatene er utenfor livsfare, melder avisen Politiken .

Senere ble tre soldater såret av en annen veibombe.

Drepte soldater

Danmark har 750 soldater Afghanistan. De har mistet 30 soldater.

Norge har rundt 500 soldater i Afghanistan som deltar i den NATO-ledede sikkerhets- og stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF). Fem norske soldater er drept på oppdrag i Afghanistan.

ISAF ble opprettet i 2006. Styrkens mandat er å bidra til stabilitet, sikkerhet og utvikling på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter.

USA er det landet som har flest soldater i Afghanistan, og de har flest drepte i landet. CNN har laget en oversikt over antall drepte amerikanske soldater i Afghanistan og Irak.

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.