Hopp til innhold

Clintons utfordring: – Vil heller stemme på en med personlighet

NEW YORK (NRK): Hillary Clinton vil bli USAs neste president, men da må hun overbevise førstegangsvelgere. Det kan bli en vanskelig jobb for den tidligere utenriksministeren.

I en ny musikal synger «Hillary Clinton» om presidentambisjonene. Men skal hun lykkes på ordentlig må unge velgere overbevises. Det kan bli vanskelig.

I en ny musikal synger «Hillary Clinton» om presidentambisjonene. Men skal hun lykkes på ordentlig må unge velgere overbevises. Det kan bli vanskelig.

Andrew fra California er på besøk i New York sammen med klassekamerater for å finne ut om han vil studere her. 17-åringen gleder seg til å kunne stemme for første gang ved presidentvalget om halvannet år, men han er usikker på om valget vil falle på Hillary Clinton.

Hun engasjerer ikke meg. Jeg føler at det ville være bedre med en vi unge kan identifisere oss med eller i alle fall en som har en personlighet. Jeg vil stemme på en som er opptatt av saker som angår oss som er unge, sier han.

Sliter blant unge

IKKE OVERBEVIST:

IKKE OVERBEVIST: Førstegangsvelger Andrew Bhatia er slett ikke sikker på om han vil stemme på Hillary Clinton selv om han er mest enig med Demokratene.

Foto: Tove Bjørgaas

Clinton vekker heller ikke entusiasme hos en venninnegjeng fra samme skole som Andrew Bhati.

– Jeg kan ikke stemme på henne bare fordi hun er kvinne, sier Narelle Jose-Mitchell.

– Jeg vil gjerne se debattene og vite mer før jeg bestemmer meg, sier Kayla Lieil.

Hele venninnegjengen er glad for at det er lenge til de må bestemme seg.

Unge velgere som disse, som gikk mann av huset for å stemme på Barack Obama i 2008, blir en av utfordringene til Hillary Clinton.

Eksperter peker på at det er de eldre, hvite velgerne hun må satse på, de som alltid stemmer, men som oftere veksler mellom partiene. Spørsmålet er om det vil være nok i et USA der befolkningssammensetningen endrer seg.

På Republikansk side finnes det utfordrere som både har bedre kontakt med unge og med velgere med latinamerikansk bakgrunn som det blir stadig flere av.

GLAD DET ER LENGE TIL VALGET:

GLAD DET ER LENGE TIL VALGET: Annie Fisher, Michelle Simony og Narelle Jose-Mitchell på besøk i New York fra California er glade for at det er lenge til de må bestemme seg for hvem de vil stemme på.

Foto: Tove Bjørgaas

Hvem er hun?

– Vi vet ikke hvem Hillary Rodham Clinton er. Hun har ennå ikke klart å fortelle oss hvorfor hun bør bli president. Det holder ikke at hun er kvinne og mener det er hennes tur, sier professor Lara Brown som leder Senter for politisk ledelse ved George Washington Universitetet i Washington DC.

CLINTON MÅ FORKLARE:

CLINTON MÅ FORKLARE: Professor Lara Brown mener Hillary Clinton må fortelle velgerne hvem hun egentlig er.

Foto: Tove Bjørgaas

Hun tror også alderen til Clinton, som vil fylle 69 like før valgdagen i 2016, kan tale mot henne.

– Den kan fort få betydning, i alle fall dersom motkandidaten skulle være en ung fremadstormende poetikker tidlig i 40-årene, som Marco Rubio, sier hun.

Lederen for Bloomberg News Washington-kontor, Jonathan Allen er enig i at Clinton så langt ikke ha gitt noen god forklaring på hvorfor hun er bør bli president.

– Vi vet ikke nok om hva Hillary Clinton ønsker å utrette som president. Vi vet bare at hun veldig gjerne vil sitte i det ovale kontor og mener hun fortjener det, sier han.

Staben rundt Clinton, som har planlagt dagens lansering, sier hun skal vise større ydmykhet enn sist. Da Hillary Clinton lanserte sitt kandidatur vinteren 2007, gjorde hun det i en videotale fra sofaen hjemme i Washington der hun understreket at hun var «in it to win it». Rådgiverne hennes nå sier hun vil vise at hun ikke er redd for å tape.

HARSELERER MED HILLARY:

HARSELERER MED HILLARY: I musicalen Clinton, som åpnet i New York denne uka harselerer Tom Gallatich (President Clinton), Kerry Butler (Hillary Clinton) og Duke Lafoon (Bill Clintons alter ego, 'Billy') med Clinton-tida på 1990-tallet.

Foto: Tove Bjørgaas

Ler av Clinton

Bagasjen hun bærer på fra et langt liv i amerikansk politikk er tung og kan brukes til så mangt. Ved et teater like ved Times Square i New York står Kerry Butler på scenen i blå buksedrakt.

– I'm awesome, they've chosen me, I'm awesome, I'm Hillary, synger hun.

Musikalen, Clinton, hadde premiere her på torsdag.

Den handler om forviklingene i Det hvite hus på 1990-tallet. Bill Clinton spilles av to ulike menn siden han sliter sånn med å holde buksesmekken lukket samtidig som han gjerne vil være en statsmann. Hillary Clinton synger om egne ambisjoner og frustrasjoner.

– Jeg er en stor fan av Hillary Clinton og har ikke laget dette showet for å skade henne, sier regissør Dan Knechtges til NRK.

Han inviterer henne gjerne presidentkandidaten til å le av seg selv på scenen i musikalen som vil bli spilt i mange måneder framover.

– Hvis hun er smart, og det vet jeg at hun er, så vet hun at all oppmerksomhet er bra når en driver valgkamp, sier han.

Det spørs imidlertid om akkurat det er sannheten i Hillary Clintons tilfelle.

Hater journalister

Hun er kjent for å sky pressen. I vinter ble det kjent at hun brukte en privat e-post server mens hun var utenriksminister og slettet flere tusen e-poster hun mener var private. Årsaken var trolig frykt for at journalister skulle få for stort innsyn i hennes privatliv.

I valgkampen som nå ligger foran henne vil hun måtte forholde seg til de politiserte amerikanske mediene på begge sider. Fox news og andre som lener seg mot høyre har nok de kan angripe henne for, men hun er heller ikke trygg blant sine egne.

Det finnes kommentatorer på demokratisk side som ikke ønsker at Hillary Clinton skal dominere nominasjonsprosessen og nærmest skremme andre kandidater til å stille opp. Mange av dem ønsker at langt mer progressive Elizabeth Warren skal stille opp,

Men det sier senatoren fra Massachusetts at hun ikke vil gjøre.

I forrige uke skal tungvekteren John Podesta, som er en av Clintons mest sentrale rådgivere, ha invitert journalister til middag hjemme hos seg for å legge fram strategien til kampanjen, ifølge the Politico.

Plakat for Hillary Clinton

KLARE FOR HILLARY: En plakat under et møte til støtte for Clinton i New York tidligere denne uken.

Foto: DARREN ORNITZ / Reuters

Tror ikke på Clinton–Bush

Hillary Clinton reiser i dag til Iowa der hun startet og havarerte sitt forrige forsøk på å bli USAs president. Det var der Barack Obama trakk det lengste strået i nominasjonsmøtene i januar 2008 og nedturen begynte for Clinton.

Hun reiser dit for bokstavelig talt å forsøkte å reise kjerringa og vise at hun ikke er redd for å tape igjen.

Om hun gjør det, avgjør trolig mye av hvem utfordreren bli. Akkurat nå er det Jeb Bush som leder an i feltet av republikanere. Professor Lara Brown har ikke stor tro på en ny Clinton-Bush duell.

– Skulle det bli utfallet, tror jeg mange vil sitte hjemme på valgdagen. Det vil være et tegn på at de store pengene og interessegruppene i USA har seiret dersom ingen av partiene klarer å nominere en ny kandidat.

– Er republikanerne, smarte våger de å nominere en yngre, mer framtidsrettet kandidat, sier Brown som holder en knapp på senator Rand Paul fra Kentucky som lanserte sitt kandidatur i forrige uke.

SISTE NYTT

Siste nytt