Hopp til innhold

– De kommer i september. Før det kommer mange til å dø, så hvem skal de redde?

NEW YORK/OSLO (NRK): FNs sikkerhetsråd vedtok i ettermiddag å sende en fredsbevarende styrke til Den sentralafrikanske republikk, men innbyggerne frykter at soldatene vil komme for sent.

 Interne flyktninger i SAR

Interne flyktninger i den største moskeen i hovedstaden Bangui sist søndag. – Hele befolkningen på 4,6 millioner mennesker er berørt av konflikten, men de som rammes hardest er barna, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland.

Foto: HANDOUT / UNITED NATIONS / Evan SCHNEIDER / AFP

Flyktninger i Bangui

Muslimer i Bangui har pakket sine eiendeler og er på flukt fra sine hjem i hovedstaden. Bildet er tatt onsdag i denne uken.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Sikkerhetsrådet vedtok torsdag enstemmig å sende en fredsbevarende styrke på nesten 12.000 personer til Den sentralafrikanske republikk (SAR).

De fredsbevarende styrkene skal prøve å begrense konflikten mellom kristne og muslimer i SAR, der situasjonen er så spent at stadig flere har uttrykt frykt for et folkemord.

Resolusjonen om å sende styrken ble lagt frem av Frankrike, som selv har rundt 2000 soldater i Den sentralafrikanske republikk.

De 2000 franske soldatene er sammen med rundt 6000 soldater fra Den afrikanske union (AU) troppene som prøver å stagge volden i dag.

Vedtaket i FN sier at den fredsbevarende styrken på 10.000 soldater og 1800 politimenn skal ta over ansvaret i landet 15. september i år.

– Jeg er oppmuntret over at Sikkerhetsrådet har vedtatt en resolusjon basert på mine anbefalinger, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon til NRK.

Generalsekretæren besøkte Den sentralafrikanske republikk tidligere denne uken og sier at han «er dypt bekymret og overrasket» over det han så der.

– FN håper at vi kan skaffe til veie styrkene så raskt som mulig slik at vi kan sette i verk prosessen fra midten av september, sier Ban Ki-moon til NRK.

Frykter troppene kommer for sent

Toussaint Kongo Doudou

Utenriksminister i Den sentralafrikanske republikk, Toussaint Kongo-Doudou, takket FN etter vedtaket i New York.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

I gatene i hovedstaden Bangui fikk dagens FN-vedtak en blandet mottakelse.

25 år gamle Cyrius Zemangui-Kette mener at FN-tropper burde ha blitt sendt inn for lenge siden, men at det internasjonale samfunnet har somlet og at situasjonen er blitt verre.

– De sier at de kommer i september. Før det kommer mange sentralafrikanere til å dø, så hvem skal de redde?, sier han til nyhetsbyrået Ap.

Heller ikke den 42 år gamle butikkeieren i Bangui, Jonas Dekezendi, har noen tro på at FN-styrkene vil bringe fred til landet.

– De 12.000 blå hjelmene kommer ikke til å forandre noen ting. De franske troppene og MISCA (styrkene fra Den afrikanske union, red.anm.) kom hit og det endret ikke noe – folk lider fortsatt, sier Dekezendi til nyhetsbyrået Reuters.

45 år gamle Youssouf Adam, en muslimsk forretningsmann, er noe mer håpefull, men mener det er andre måter å løse krisen på.

– Hvis Den internasjonale straffedomstolen begynner å identifisere og arrestere de som er skyldige i forbrytelser, vil det avskrekke forbryterne og gi ofrene en følelse av rettferdighet som vil føre til lavere spenninger, sier Youssouf Adam.

Utenriksministeren i SAR er mer positiv og takker Sikkerhetsrådet og det internasjonale samfunnet for støtten.

– FN er den eneste partneren som kan hjelpe landet mitt med å komme ut av krisen, sier utenriksminister Toussaint Kongo-Doudou.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pansret kjøretøy i Bangui

Franske soldater patruljerte onsdag i pansrede kjøretøyer i Banguis gater.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Frykter folkemord

Konflikten i Den sentralafrikanske republikk startet i mars i fjor da soldater fra de muslimske opprørerne Seleka tok kontroll over hovedstaden Bangui.

Etter at de overtok makten gjennomførte de tidligere opprørerne en serie drap, voldtekter og tyverier. Deretter organiserte det kristne flertallet militsen Anti-Balaka, og SAR har gått inn i en stadig verre voldsspiral.

Den nåværende presidenten Catherine Samba Panza har ikke vært i stand til å kontrollere de kristne militsene.

I mars sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay at kannibalisme, halshogging av barn og daglige lynsjinger preget landet.

(...)barn er blitt halshogd, og vi vet om minst fire tilfeller der drapsmennene har spist sine ofre

Navi Pillay, FNs høykommisær for menneskerettigheter

Ifølge FN er 650 000 internt fordrevne i landet som har en befolkning på kun 4.6 millioner. Nærmere 300.000 mennesker har flyktet til nabolandene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var i Bangui i helgen, og advarte da mot at situasjonen kan utvikle seg til et folkemord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samantha Power og soldater

USAs FN-ambassadør Samantha Power hilste på soldater fra Den afrikanske union da hun besøkte Bangui onsdag 9. april.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Kamper utenfor hovedstaden

Soldater fra Frankrike og Den afrikanske union har fått en viss kontroll på volden i hovedstaden Bangui, mens i andre deler av landet pågår kampene og drapene.

I byen Dekoa midt i landet er minst 30 mennesker drept etter at det brøt ut kamper mellom kristne og muslimer tirsdag denne uken, sier en prest i dag.

– De fleste av de døde er sivile som ble drept da muslimer begynte å skyte inn i en menneskemengde de tok for være en kristen militsgruppe, sier fader Everaldo De Suza til nyhetsbyrået Ap.

Den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power vendte i går tilbake til New York etter et besøk i SAR, og bekreftet at det pågår kamper utenfor hovedstaden.

Hun sier at landet er «på kanten av en katastrofe» og at« utallige grusomheter foregår i små landsbyer rundt om i hele landet».

– Vil vurdere dersom Norge blir spurt

Hvem som kommer til å delta i den fredsbevarende styrken er foreløpig uklart.

De franske og afrikanske styrkene vil i løpet av mai bli forsterket av en EU-styrke på rundt 800 soldater.

Den norske regjeringen sa i forrige uke nei til å bidra med soldater i EU-styrken.

Vedtaket i Sikkerhetsrådet gjør en forespørsel om å sende styrker kan bli vurdert på nytt.

– Det er for tidlig å si. Vi har ikke fått noen henvendelse fra FN om å bidra, men hvis og når det kommer en henvendelse vil vi selvfølgelig vurdere det, sier pressevakt i utenriksdepartementet, Eskil Sivertsen, til NRK.

Den sentralafrikanske republikk med Bangui

SISTE NYTT

Siste nytt