Megleren Century 21 - Selv de aller, aller minste leilighetene øst i Paris som meglerfirmaets Century 21s kontor på Avenue de la Republique har å by på koster over to millioner kroner. - Foto: Kristian Elster / NRK

Selv de aller, aller minste leilighetene øst i Paris som meglerfirmaets Century 21s kontor på Avenue de la Republique har å by på koster over to millioner kroner.

Foto: Kristian Elster / NRK

Fortviler over boligpriser: 63.000 kroner kvadratmeteren er billig

De høye boligprisene i Paris tvinger stadig flere mennesker ut av byen. Ikke noe er viktigere i søndagens valg enn at det er blitt så dyrt å bo i Frankrike.

Kristian Elster i Paris

– Før var det deler av Paris der det gikk an å kjøpe eller leie til en rimelig pris. Nå er det blitt dyrt overalt.

Det sier Sophie, en eiendomsmegler i Paris i begynnelsen av 40-årene til NRK.no.

Bokostnadene er den viktigste saken for franskmenn ved årets presidentvalg, skrev den franske avisen Liberation onsdag.

I gjennomsnitt bruker franskmenn 27 prosent av pengene sine på å bo, og ikke noe sted er det dyrere i hovedstaden Paris.

Av europeiske storbyer er det nå bare London som har høyere boligpriser enn Paris.

I gjennomsnitt har Paris nå en kvadratmeterpris på over 55.000 kroner, mens tilsvarende tall for Oslo er rundt 10.000 kroner lavere, til tross for at norske lønninger er langt høyere.

Paris kommune opplyser at boligprisene i den franske hovedstaden er doblet i løpet av det siste tiåret.

– Studenter får litt bostøtte av staten og mange deler leilighet. Det er helt normalt, men nå er det mange som er nødt til å fortsette å dele leilighet lenge etter at de har sluttet å studere, sier eiendomsmegleren Sophie til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stue i Paris - Stuen i en leilighet på 256 kvadratmeter i Paris' 6. arrondissement. Leiligheten er til salgs for 13,2 millioer euro, eller vel 100 millioner norske kroner. - Foto: Faksimile fra Proprietes de France /

Stuen i en leilighet på 256 kvadratmeter i Paris' 6. arrondissement. Leiligheten er til salgs for 13,2 millioer euro, eller vel 100 millioner norske kroner.

Foto: Faksimile fra Proprietes de France

Dyrere overalt

Tradisjonelt har de østlige bydelene i Paris vært de billigste, med priser som har gjort det mulig for vanlige folk å kjøpe eller leie en leilighet.

Nå har prisene også i disse bydelene gått kraftig opp, med en årlig prisstigning på opp mot 20 prosent.

– 19 arrondissement (en av Paris’ 20 bydeler, red. anm.), pleide å være billigst i Paris. Nå er prisene også der på 40.000 kroner kvadratmeteren, sier Sophie.

For eksempel har eiendomsmegleren Century21 en leilighet på 42 kvadratmeter til salgs i Belleville i 19. arrondissement til 345.000 euro.

I norske kroner blir det ca. 2,7 millioner, eller en kvadratmeterpris på over 64.000.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stue i Paris - Stuen i en 330 kvadratmeters leilighet på fasjonable Avenue Foch i Paris. Leiligheten er til salgs for 13.850.000 euro, eller 105 millioner norske kroner. - Foto: Faksimile fra Proprietes de France /

Stuen i en 330 kvadratmeters leilighet på fasjonable Avenue Foch i Paris. Leiligheten er til salgs for 13.850.000 euro, eller 105 millioner norske kroner.

Foto: Faksimile fra Proprietes de France

Leiligheter til over 100 millioner

Også i den andre enden av spekteret har det vært en priseksplosjon på leiligheter i Paris de siste årene.

Proprietes de France, et nettsted for luksusboliger i Frankrike, hadde 1. mai i år 38 boliger i Paris til over 10 millioner euro, fra 75 millioner kroner og oppover.

Nettstedet selger 113 boliger til mellom fem og ti millioner euro, og 267 boliger fra 2,3 til fem millioner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utsikt i Paris - Utsikt mot Triumfbuen fra en 350 kvadratmeters leilighet i Paris. Leiligheten er til salgs for 12,5 millioner euro, eller nesten 95 millioner norske kroner. - Foto: Faksimile fra Proprietes de France /

Utsikt mot Triumfbuen fra en 350 kvadratmeters leilighet i Paris. Leiligheten er til salgs for 12,5 millioner euro, eller nesten 95 millioner norske kroner.

Foto: Faksimile fra Proprietes de France

Vil regulere prisene

Både president Nicolas Sarkozy og utfordreren François Hollande har tatt opp boligprisene i valgkampen.

Hollande har gått inn for å innføre et tak på husleie i områder der det er prisene har steget mye.

Sarkozy avviste først forslaget, men har siden åpnet for former for husleieregulering.

– Da jeg først foreslo en regulering av leiene ble jeg kalt sovjetisk av Sarkozy. Jeg er lykkelig over å se at under press har også han kommet frem til en løsning som han avviste i går, sa Hollande den siste uken i valgkampen.

Hollande går også inn for å bygge 150.000 offentlige leiligheter i året, men det tallet gjelder for hele Frankrike.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Konditor i Paris - Høye husleier kan føre til at tradisjonelle franske småbutikker, som denne konditoren på hjørnet av Avenue Parmentier og Rue Oberkampf øst i Paris, forsvinner fra gatebildet. - Foto: Kristian Elster / NRK

Høye husleier kan føre til at tradisjonelle franske småbutikker, som denne konditoren på hjørnet av Avenue Parmentier og Rue Oberkampf øst i Paris, forsvinner fra gatebildet.

Foto: Kristian Elster / NRK

Problemer for småbutikkene

Også de tradisjonelle franske småbutikkene som selger brød eller kjøtt, boulangeriene og boucheriene, er presset av de høye eiendomsprisene i Paris.

– Det er bare kjeder som har råd til å leie gode lokaler nå. Særlig de store internasjonale kjedene som H&M, sier eiendomsmegleren Sophie til NRK.no.

Utviklingen gjør at småbutikkene får problemer med kundegrunnlaget.

– Småbutikkene blir henvist til sidegatene. Der er det ingen som går forbi og så får de ikke solgt noe, sier Sophie.

Hun forteller at bystyret i Paris har startet med tiltak der de båndlegger noen butikklokaler, slik at de bare kan leies ut til tradisjonelle småbutikker.

– Det er en god ordning, men det gjelder bare noen få steder og er ikke nok til å snu utviklingen, sier eiendomsmegleren Sophie til NRK.no.

Les også: - Julenissen stemmer Sarkozy, Hva stemmer Asterix?

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.