Hopp til innhold

Leif GW Persson: – Bergwall er like frisk som oss andre rundt bordet

Sture Bergwall reagerer på at han må gjennom nye rettspsykiatriske undersøkelser til tross for at han er frikjent for samtlige drap. Under tirsdagens tv-debatt fikk han støtte fra professor og krimforfatter Leif GW Persson.

Sture Bergwall deltok i en debatt på SVT tirsdag kveld. Der fortalte han om de nye undersøkelsene av ham og sjansen for å bli satt fri.

NETT-TV: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, fortalte om de nye rettspsykiatriske undersøkelsene som pågår, og håpet om snart å slippe fri.

Bergwall, som tidligere er kjent som Thomas Quick, blir for tiden undersøkt av rettspsykiatere, og disse skal melde tilbake til retten innen 16. desember.

– Jeg tror det er fullstendig unikt at man ved en frikjennende dom beordres en rettspsykiatrisk undersøkelse, kommenterer Sture Bergwall.

Professor og krimforfatter Leif GW Persson tror de ansvarlige er redd for å slippe fri Bergwall, og at han skal få spre historien om alt som gikk galt i etterforskningen og på Säter sykehus.

– Han virker ikke mer gal enn noen andre rundt dette bordet. Til og med jeg har mine dager, sier Persson megetsigende.

Bergwall hadde fått permisjon fra Säters sykehus for å delta i debatten.

– Vi burde truffet hverandre tidligere. Da jeg het Thomas Quick, sa Bergwall da han hilste på Persson i studio.

Men på den tiden var de bitre fiender. Persson mente han ikke hadde begått drapene, Quick selv påsto han var skyldig.

– Det handlet om å tilhøre terapien. Få en samtalepartner og medisiner. Det var mitt mål, fortalte Bergwall.

– Jeg har et stort ansvar

I en dokumentar som ble vist på SVT tirsdag går det frem hvordan troen på at psykoterapi kunne få frem glemte minner overskygget vanlig etterforskning og at avhør ble erstattet med samtaleterapi.

Mens behandlingen pågikk på Säter sykehus tilsto Quick en rekke drap.

– Jeg har et stort ansvar, innrømmer Sture Bergwall.

Leif GW Persson påpeker at Bergwall ikke er den eneste som tilstår forbrytelser han ikke har begått.

– Dette er etterforskernes skyld. Jeg synes ikke man kan klandre Quick, sier Persson.

Sture Bergwall i tv-debatt

Sture Bergwall (t.v.), tidligere kjent som Thomas Quick, deltok i en debatt på SVT tirsdag kveld sammen med professor og krimforfatter Leif GW Persson og forfatter Dan Josefsson.

Frikjent for alle drapene

I slutten av juli ble det klart at den 63 år gamle svensken ble frikjent for alle drapene han var blitt dømt for. Bergwall hadde tilstått 30 drap og blitt dømt for åtte, blant annet drapet på de norske jentene Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik.

Bergwall er ilagt forvaring under psykisk helsevern, men han skal gjennom en ny rettspsykiatrisk undersøkelse for å se om han er frisk nok til å slippes ut.

Hevder dommene var riktige

Sture Bergwall ville ikke møte justiskansler Göran Lambertz,

– Jeg ser ingen grunn til å snakke med en kverulant, sier Bergwall til SVT.

Lambertz hevder nemlig påtalene og dommene mot Thomas Quick var riktige, slik han gjorde da han i 2006 fikk i oppdrag å granske dommene. Han konstaterte da at det ikke var begått noen feil.

– Det er ingen rettsskandale. Han ble tiltalt korrekt og han ble dømt korrekt, sa Lambertz i debatten.

– Det er en gigantisk rettsskandale. Det store mysteriet er at en person som Lambertz kan sitte i vår høyeste domstol, men det får vi vel ta hånd om senere, svarte Leif GW Persson.

Se et utdrag av den opphetede debatten her:

Justiskansler Göran Lambertz hevdet i debatten på SVT at det ikke var noe galt i å dømme Sture Bergwall for drap.

NETT-TV: Justiskansler Göran Lambertz sto hardt på sitt under tirsdagens tv-debatt om Quick-saken. Han fikk kraftig motstand av forfatter Dan Josefsson og professor og krimforfatter Leif GW Persson.

Gransker av Quick-saken utnevnt

Den svenske regjeringen har besluttet at Daniel Tarschys skal lede granskingen av rettsvesenets og psykiatriens rolle da Thomas Quick ble dømt for åtte mord, melder NTB.

Tarschys er professor i statsvitenskap og tidligere statssekretær.

– Jeg mener det er veldig viktig å undersøke hvordan vi kan få domfellelser i åtte tilfeller av drap, som senere blir revurdert og omgjort til frikjennelser, sier justisminister Beatrice Ask.

SISTE NYTT

Siste nytt