Hopp til innhold

«Vendepunktsbarna» vil bygge bro

BERLIN (NRK): 25 år etter at Tyskland ble offisielt gjenforent er det fortsatt forskjeller mellom gamle øst og gamle vest. De som vokste opp midt under gjenforeningen ønsker å gjøre noe med nettopp det.

Vendepunktsbarna

Adriana Lettrari vokste opp i Rostock i gamle Øst-Tyskland. Hagen Pietzcker vokste opp i Hamburg i gamle Vest-Tyskland. Sammen har de startet nettverket 'Tredje generasjon øst' for å bygge bro mellom de tidligere statene.

Foto: Olav Døvik / NRK

Adriana Lettrari var ti år gammel da Berlinmuren falt og elleve år gammel da Øst- og Vest-Tyskland offisielt ble gjenforent igjen. Hun tilhører gruppa som har fått navnet «Wendekindern», altså «Vendepunktsbarna». Det vil si de som var barn eller tenåringer da Tyskland ble ett land igjen.

Forvirringens tid

For jenta som vokste opp i Rostock i gamle Øst-Tyskland var det en enorm omveltning.

– Absolutt alt endret seg. Ikke bare det politiske og økonomiske systemet, men også infrastrukturen. Gatenavnene ble endret, skolesystemet ble endret, forteller hun til NRK når vi møter henne i leiligheten i Prenzlauer Berg i Berlin.

Hun forteller at det var en forvirringens tid, og få å spørre til råds fordi foreldrene ofte var like desorienterte som barna.

25 år etter at Tyskland ble offisielt gjenforent er det fortsatt forskjeller mellom gamle øst og gamle vest.

Video: Adriana Lettrari og kjæresten Hagen Pietzcker venter nå et ekte tysk enhetsbarn.

– Den store utfordringen var selvfølgelig at foreldrene våre ikke lenger kunne gi oss råd. De visste ikke selv hvordan ting fungerte i det nye landet. Ved siden av gleden over å få frihet var de også usikre på hvordan denne friheten skulle brukes, sier Lettrari.

Som barn fikk hun ofte inntrykk av at det heller var hun som kunne gi råd til foreldrene enn de som kunne gi råd til henne. Samtidig har hun også forståelse for foreldrenes forvirring.

– Noen mistet jobbene sine, andre fikk ikke lenger utdannelsen sin godkjent og måtte studere på nytt igjen. Det var klart det var tøft også for dem.

Tredje generasjon øst

Erfaringene Lettrari beskriver er hun ikke alene om. Sammen med kjæresten Hagen Pietzcker har hun vært med på å starte ett nettverk som kaller seg "Tredje generasjon øst". De samler dem som ble født mellom 1975 og 1985, møtes til temakvelder, har konferanser og gir ut bøker om sine opplevelser.

– For noen år siden satt vi og så på et talkshow på tv hvor de diskuterte om DDR var en rettsstat eller ikke. I panelet var det fire-fem personer fra gamle Vest-Tyskland og bare én fra gamle øst. Da reagerte Adriana sterkt. Hun sa: det kan ikke lenger være sånn at det kun er folk fra tidligere Vest-Tyskland som snakker om det som skjedde i øst. Hvor er foreldrene våre? Hvorfor uttaler ikke de seg?, forteller Pietzcker.

Selv er han vokst opp i Hamburg i tidligere Vest-Tyskland og han var 14 år gammel da Berlinmuren falt. For ham var ikke omveltningen særlig stor ettersom det var det vesttyske systemet som ble videreført i det nye landet. Likevel er han aktiv i foreningen.

– Det er viktig at vår generasjon bygger bro, sier han.

25 år etter gjenforeningen er det fortsatt forskjeller mellom tidligere øst og vest, viser en studie fra Berlininstituttet for befolkning og utvikling. I øst er det fortsatt høyere arbeidsledighet, lavere inntekter og flere sosiale problemer.

SISTE NYTT

Siste nytt