Hopp til innhold

– Vietnamkrigen gjorde meg sinnssyk

– Da jeg forlot Vietnam, var det ikke som en normal person, sier krigsveteran Richard Parker. Torsdag er det 40 år siden Saigon falt og amerikanerne måtte rømme landet.

Richard Parker

Krigsveteran Richard Parker har flyttet til Vietnam.

Foto: Hau Dinh / Ap

Richard Parker går tur på stranda i Danang. Rundt ham spiller folk fotball i den varme sanden og mange bader i de blå bølgene. Slik har de ikke alltid vært.

Under Vietnamkrigen var stranda full av krigsskip, jeeper, og containere. Litt lengre opp i sanddynene hadde amerikanerne en enorm flybase.

– I mange år skjedde det mye vondt i topplokket mitt. På mange måter gjorde krigen meg gal, sier Parker til nyhetsbyrået AP.

Vietnam War Anniversary

Vietnam feirer at det er 40 år siden 'den amerikanske krigen' tok slutt.

Foto: Nick Ut / Ap

Ville møte «spøkelsene» igjen

Danang er et yndet turistmål nå. Titusenvis av turister fra både inn- og utland besøker byen hvert år.

Som 18-åring ble Parker sendt til Danang som bygningsarbeider for den amerikanske hæren. I 1970 hadde han 22 måneders krig bak seg.

– Da jeg forlot Vietnam, var det ikke som en normal person, sier krigsveteranen.

Vel hjemme i USA klarte han ikke legge de vonde krigsminnene bak seg. I 2011 bestemte han seg for å flytte til Vietnam, og til Danang.

– Jeg ville konfrontere mine gamle «spøkelser», og slå meg til ro med alt det som hadde fart rundt i hodet mitt, sier Parker.

Vietnamkrigen Saigons fall

Bildet av stridsvognen som rullet inn porten til presidentpalasset i Saigon har blitt symbolet på Saigons fall.

Foto: Ap

Krigens grusomheter lever videre

En drøy mil utenfor hovedstaden Hanoi ligger det en villa i typisk fransk stil. Her bor rundt 100 barn og 40 krigsveteraner.

Barna er i likhet med 400.000 andre andregenerasjons ofre for amerikanernes kjemiske krigføring under Vietnamkrigen.

Amerikanske fly og helikoptre sprøytet stoffet «Agent Orange» over den vietnamesiske jungel slik at bladene døde. Slik skulle de lettere finne fienden som gjemte seg i skogen.

Peter Nguyen

Peter Nguyen er glad for støtten til senteret for Agent Orange ofre.

Foto: Reuters

Stoffet inneholdt dioksin, som ødela folks immunforsvar, ga kreft og førte til misdannelser hos barn.

Krigsveteran Peter Nguyen sier han så altfor mange dø. Nå er han glad for støtten som kommer fra amerikanske krigsveteraner.

– Men nå 40 år etter, så er det dette øyeblikket jeg vil huske. Å treffe soldatene fra den andre siden midt i Hanoi, sier han.

Ofre for Agent Orange i Hanoi

Ofre for Agent Orange på et barnehjem utenfor Hanoi.

Foto: AP

«China Beach»

I Danang har flere gamle amerikanske krigsveteraner tatt det samme valget som Richard Parker, og flyttet til Vietnam.

– De er fine folk. Det er lenge siden krigen, og vi tenker ikke mye på det, sier Nguyen Thi Nga, som driver en restaurant ved stranda amerikanerne kalte «China Beach» under krigen som kostet 58.000 amerikanske og rundt tre millioner vietnamesiske liv.

Vietnam har med tiden utviklet et nært forhold til sin gamle fiende.

Antikrigsdemonstrasjonene i USA under krigen gikk ikke upåaktet hen i Vietnam. Og den vietnamesiske nyttårsfeirings-kulturen bærer også med seg en tradisjon om å se framover, ikke bakover.

– Det er lettere å få vietnamesere til å smile nå enn å få dem til å frykte meg slik jeg pleide å prøve på, sier David Clark, en av de andre amerikanske krigsveteranene som besøker Vietnam.

Krigsveteraner på bar i Danang

Richard Parker sammen med flere krigsveteraner i Danang

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt