Hopp til innhold

– Vi mangler alt i Mosul: Mat, medisiner og drivstoff

Fire uker etter at ISIL inntok Mosul er situasjonen for de to millioner innbyggerne i byen svært vanskelig.

Markedet i Mosul

Lav aktivitet på markedet i Mosul mandag. Mangel på varer gjør at folk ikke går og handler.

Foto: Ap

Journalisten Ghanem al-Abed frå Mosul.

Journalisten Ghanem al-Abed fra Mosul.

Foto: Privat

Irakiske sivile i Mosul trenger akutt hjelp. Vi mangler medisiner til barn og langtidssyke, sier Ghanem al-Abed til NRK på telefon fra Mosul.

Tirsdag er det fire uker siden Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) inntok Iraks nest største by, Mosul.

Siden har hundretusener flyktet fra byen og områdene rundt, men det er kommet få rapporter fra hvordan livet er inne i byen.

Journalisten Ghanem al-Abed er fra Mosul, men flyktet fra byen for seks måneder siden da den var kontrollert av de irakiske regjeringsstyrkene, fordi han protesterte mot regimet til statsminister Nouri al-Maliki.

Etter at ISIL tok kontroll over Mosul har han gått motsatt vei av flyktningstrømmen, og vendt tilbake til byen.

Han sier at innbyggerne i byen mangler det nødvendigste: Mat, drivstoff til å lage mat og drivstoff til transport.

Da ISIL inntok Mosul rømte store deler av den tidligere administrasjonen fra byen. Dermed må soldatene fra ISIL ta administrative oppgaver de ikke er trent til å gjennomføre.

– ISIL er vant til å være i ørkenen – i store åpne områder. De er ikke vant til å administrere store byer, sier al-Abed.

Nå ber Ghanem al-Abed det internasjonale samfunnet om hjelp til innbyggerne i Mosul.

– Verdenssamfunnet må reagere, de må ikke glemme oss. Hvis vi ikke får hjelp står vi overfor en stor humanitær krise, sier al-Abed.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abu Bakr al-Baghdadi

ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi holdt en preken i den store moskeen i Mosul lørdag. Det var første gang han har stått frem offentlig.

Foto: Social Media Website via Reuters / Reuters

Avviser skrekkhistorier

Selv om Ghanem al-Abed forteller om en vanskelig humanitær situasjon, avviser han skrekkhistoriene som har kommet ut fra Mosul om at de ekstreme islamistene i ISIL mishandler store deler av befolkningen.

– ISIL holder seg stort sett for seg selv og blander seg ikke blant folk. Jeg kjenner ikke til at noen er blitt pisket, sier journalisten.

Mann i Mosul

En mann i Mosul kjølte seg mandag ned med hjelp av en vannslange. Temperaturen i Mosul nådde mandag 42 grader.

Foto: Ap

Han forteller at den hovedsakelig sunnimuslimske befolkningen i Mosul også ser positive sider ved at regjeringsstyrkene til det sjiadominerte regimet til Malaki blir er erstattet med sunnimuslimene i ISIL.

– Det er bedre med ISIL-soldatene som er her nå. De behandler folk med respekt og de blir ikke stoppet og spurt hvor de skal hele tiden, sier al-Abed, som selv er sunnimuslim.

ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi har erklært at Mosul er en del det nyopprettede kalifatet som han erklærte for kort tid siden.

– Vanlige folk bryr seg ikke så mye om det. De er opptatt med å overleve, sier al-Abed.

42 grader og Ramadan

Sommeren er på sitt varmeste i Mosul nå. I dag ble det målt 42 grader, og samtidig er fastemåneden Ramadan begynt.

Det innebærer at de troende ikke får innta hverken mat eller drikke mellom soloppgang og solnedgang.

ISIL-soldat i Mosul

En ISIL-soldat poserte på gaten i Mosul for to uker siden, 23. juni.

Foto: Reuters

– Akkurat nå er det Ramadan og de fleste er i moskeen og ber. Ellers er folk hjemme fordi alt er blitt så dyrt, sier al-Abed.

Blir bombet

Journalisten forteller at de ISIL-kontrollerte områdene i det nordvestre Irak blir utsatt for flyangrep. Han sier at en bombe i dag tok livet av 20 mennesker, men det har ikke lyktes NRK å få bekreftet det på annet hold.

– I dag har det vært massive flyangrep med fly fra Irak, Iran og Syria. Det er ingen tvil om at også Iran og Syria er med på angrepene. Syria har selv sagt at de har bombet mål i Irak, og det er ikke noen hemmelighet at Iran hjelper den irakiske regjeringen, sier journalisten.

Han tror likevel ikke noe på at de irakiske regjeringsstyrkene vil lykkes med på gjeninnta Mosul og de andre områdene ISIL kontrollerer i Nordvest-Irak.

– Jeg tror ikke Maliki har nok soldater til å angripe Mosul. Han trenger flere hundre tusen for å ta tilbake områdene. Det tror jeg ikke han klarer å mobilisere, sier Ghanem al-Abed til NRK på telefon fra Mosul.

Irak med Mosul

SISTE NYTT

Siste nytt