Hopp til innhold

Lavrov: Sanksjonene vil få konsekvenser

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov reagerer kraftig på USAs og EUs sanksjoner mot navngitte russiske statsborgere og truer med gjengjeldelse.

Sergej Lavrov og John Kerry møttes i London

Sergej Lavrov og John Kerry snakket i dag sammen på telefon etter at Russland hadde underskrevet en traktat som godkjente Krim som russisk. Dette møtet er fra London tidligere denne måneden.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

I en telefonsamtale med sin amerikanske kollega, John Kerry, uttrykte Lavrov at gårsdagens reaksjoner fra Vesten er «totalt uakseptabelt».

– Sanksjonene som USA og EU i går presenterte vil få konsekvenser, skal Lavrov har fortalt Kerry over telefon, ifølge det russiske utenriksdepartementet uten at det spesifiseres hva slags konsekvenser dette vil få for forholdet mellom de to stormaktene.

Samtalen foregikk etter at Russlands president Vladimir Putin hadde underskrevet traktaten som godkjente at Krim skal innlemmes i Russland. En traktat som også ble undertegnet av de regionale lederne på Krim og i byen Sevastopol.

Dette har fått ukrainske myndigheter til å rase og de har allerede truet med å nasjonalisere all russisk eiendom i landet.

Like etter ble de første skuddene løsnet på Krim og en ukrainsk soldat ble drept og en annen såret da maskerte menn tok seg inn på en militærbase i Simferopol.

Massiv fordømmelse

Store deler av verdenssamfunnet derimot anser Krim som ukrainsk og dagens annekterer har blitt møtt med massiv fordømmelse.

Storbritannia har stanset all militært samarbeid med russerne. Japan varsler at de vil avlyse forhandlingene om å lette på visa-kravene og heller ikke starte planlagte forhandlinger om blant annet en ny investeringsavtale og en avtale som skal forhindre risikable militæreraktiviteter.

USA og EU har satt restriksjoner på i alt åtte ukrainske og 13 russiske parlamentarikere.

EU-president Herman Van Rompuy har også avlyst det planlagte møtet med Russlands president Vladimir Putin i Moskva i morgen.

Brudd på folkeretten

Tysklands statsminister Angela Merkel sier at Russland har handlet i strid med folkeretten ved å overta Krim-halvøya.

– Den såkalte folkeavstemningen brøt folkeretten. Erklæringen om uavhengighet, som den russiske presidenten aksepterte i går, var i strid med folkeretten, og innlemmingen i den russiske føderasjonen er, etter vår bestemte mening, også i strid med folkeretten, sa Merkel.

Tyskland er trolig det vestlige land som til nå har hatt de beste forbindelsene til Russland.

Også Norge

Europa må reagere sterkt på Russlands innlemmelse av Krim-halvøya, mener Frankrikes president François Hollande.

Han ber om at EU reagerer «sterkt og samordnet» på den russiske anneksjonen av området.

– Jeg fordømmer denne beslutningen. Frankrike anerkjenner verken resultatet av folkeavstemningen eller innlemmelsen av denne ukrainske regionen i Russland, sa Hollande.

Også Norge fordømmer.

– Ukrainas suverenitet og territorielle integritet må respekteres fullt ut. Norge vil fortsatt anse Krim som en del av Ukraina, sier utenriksminister Børge Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt