Hopp til innhold

– Terroraksjoner er en del av en voldsspiral Russland er inne i

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen mener den mulige selvmordsaksjonen i Volgograd må sees i sammenheng med Russlands krigføring i Tsjetsjenia.

Terroraksjon i Volgograd

Minst 14 personer er bekreftet døde etter at en bombe gikk av ved togstasjonen i Volgograd.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Julie Wilhelmsen

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen minner om at den tsjetsjenske separatistlederen Dokka Umarov har varslet terroraksjoner i forbindelse med Sotsji-OL.

Foto: NUPI

Søndag gikk en bombe av på en togstasjon i den russiske byen Volgograd, rett utenfor Nord-Kaukasus. Russiske myndigheter mener det er snakk om en terroraksjon, så langt er minst 14 personer bekreftet døde.

Volgograd ligger om lag 70 mil nordøst for OL-byen Sotsji, ikke langt fra de urolige delrepublikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen har Russland og konflikten i regionen blant sine fremste kompetanseområder.

Wilhelmsen påpeker at man foreløpig har lite informasjon om det som ser ut til å være en terroraksjon. Russiske medier melder at aksjonen skal ha blitt gjennomført av en kvinnelig selvmordsbomber.

Volgograd var tidligere kjent som Stalingrad, og var steget der det kraftigste slaget raste under 2. verdenskrig

Wilhelmsen understreker at terrorangrep og selvmordsaksjoner ikke er en ny ting i Russland.

– Det har vært en sterk trend siden den andre krigen i Tsjetsjenia, som begynte i 1999. Det foregår heller ikke bare i Nord-Kaukasus, men også ved sivile mål ellers i Russland, sier Wilhelmsen til NRK.no.

– Dagens aksjon føyer seg dessverre inn i en voldsspiral Russland har vært inne siden 1999.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Umarov

Den tsjetsjenske islamistlederen Dokka Umarov er ettersøkt i Russland. Han har tidligere hevdet å stå bak bombeangrepet ved T-banen i Moskva i 2010.

Foto: Anonymous / Ap

Varslet aksjoner mot Sotsji-OL

Wilhelmsen sier at man etter at krigen i Tsjetsjenia offisielt ble avsluttet, har fått et prorussisk regime som prøver å holde lokk på konflikten. Uten å peke på hvem som kan stå bak søndagens angrep, mener hun det er et viktig bakteppe.

– Fra 2005 har opposisjonen i Tsjetsjenia blitt helt undertrykket, noe som også har ført til at konflikten har spredd seg. De aksjonene man kan se i dag, har ikke alltid sitt geografiske utspring i Tsjetsjenia, sier Wilhelmsen.

Hun trekker også fram den tsjetsjenske separatistlederen Dokka Umarov. Umarov var i perioden 2006–2007 president i den ikke anerkjente Tsjetsjenske republikken Itsjkeria og er i dag selvproklamert leder av «Det nordkaukasiske emirat».

– Umarov har forsøkt å bli et slags overhode for de islamistiske grupperingene. Han har også varslet at Sotsji kommer til å være et mål, og bedt om at det skal skje, sier Wilhelmsen.

– Det øker spenningen rundt hele situasjonen, mens Russland i månedsvis har forsøkt å roe det hele ned.

Opprøret har spredt seg

Wilhelmsen forteller at opprøret i Tsjetsjenia har spredt seg til muslimske naborepublikker. Dette har resultert i rekke selvmordsangrep de siste årene, der gjerningspersonene like gjerne kan komme fra Dagestan som Tsjetsjenia.

– I Dagestan er det i dag så mye vold at det kan karakteriseres som en krig på lavbluss. Det dør folk på daglig basis, og våpenet som i stor grad blir brukt i dette området er selvmordsaksjoner.

Wilhelmsen mener det er flere grunner til at konflikten har spredt seg. En av disse er måten Russland har forsøkt å kontrollere situasjonen på.

– Russland har forsøkt å kontrollere situasjonen med vold, og kaller mye aktivitet som ikke er det, for ekstremistisk.

– Jo mer man har forsøkt å tvinge grupperinger til ikke å være muslimske, jo mer kaster man bensin på bålet, sier Wilhelmsen.

Angrep i oktober

Det er liten tvil om at angrepet i Volgograd kommer på et dårlig tidspunkt for Russland, knappe to måneder før OL. Russlands president Vladimir Putin har søndag iverksatt strenge sikkerhetstiltak, for å hindre at noe lignende skal skje igjen.

Det kan bli en vanskelig oppgave. For bare to dager siden eksploderte en bombe i Pjatigorsk, som ligger langt nærmere Sotsji enn Volgograd. Tre personer ble drept.

Volgograd ble også rammet av en selvmordsbomber i oktober i år. Bomben gikk av inne på en buss, og sju personer ble drept. Også den gang ble aksjonen gjennomført av en kvinnelig selvmordsbomber.

Dette har bidratt til at mistanken etter søndagens angrep rettes mot ekstreme islamske grupper i Kaukasus. Såkalte «svarte enker», altså kvinner som ønsker å hevne døde ektemenn eller slektninger, har stått bak en rekke angrep i Russland de siste årene.

SISTE NYTT

Siste nytt