Hopp til innhold

Får en av Europas strengeste asyllover

Østerrikes nasjonalforsamling har vedtatt asylinnstramminger som innebærer nye grensetiltak og muligheten til å avvise asylsøkere på grensa. Regjeringen ber om mulighet til å erklære unntakstilstand for å unngå sammenbrudd i offentlige tjenester.

Austria Italy Migrants

BRENNERPASSET: På en grenseovergang mellom Østerrike og Italia i Brennerpasset står det skrevet «Refugees welcome to EU» malt på asfalten. I bakgrunnen står østerriksk politi oppstilt på rekke. Bildet er fra 3. april i år.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

De folkevalgtes vedtak av regjeringens forslag innebærer at Østerrike får et av de aller strengeste asyllovverkene i EU.

De nye lovendringene er omstridt og ble vedtatt med 98 mot 67 stemmer. Asylinnstrammingene gir regjeringen fullmakt til å kunne erklære unntakstilstand dersom antall innvandrere plutselig stiger raskt.

– Dette er ekstremt farlige verktøy som nå blir skjerpet, spesielt hvis de havner i feil hender, advarte lederen av opposisjonspartiet NEOS, Mathias Strolz, i forkant av avstemningen.

Dette er ekstremt farlige verktøy

Leder av opposisjonspartiet NEOS, Mathias Strolz

Strengere grensekontroll

Et av tiltakene, som nå er vedtatt, innebærer at alle asylsøkere skal kunne avvises ved grensene, med unntak av de få som har nær familie i Østerrike eller som risikerer umenneskelig behandling hvis de blir sendt tilbake til et annet land.

Ved grenseovergangen i Brennerpasset mellom Østerrike og Italia skal det ifølge forslaget innføres strengere grensekontroll.

Planen har skapt bekymring i Italia, der man frykter store negative ringvirkninger for landets økonomi. Det er også en bekymring som østerriksk handelsnæring deler.

Laster Twitter-innhold

Mener andre EU-land svikter

Menneskerettighetsgrupper, religiøse ledere og opposisjonspartier har fordømt den nye lovgivningen, og mener det innebærer brudd på internasjonale menneskerettighetskonvensjoner.

Vi kan ikke påta oss hele verdens byrde

Østerrikes innenriksminister Wolfgang Sobotka
AUSTRIA-MINISTER/ Designated Austrian Interior Minister Sobotka smiles during a news conference in Vienna

Østerrikes innenriksminister Wolfgang Sobotka

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Ifølge innenriksminister Wolfgang Sobotka har Østerrike ikke noe annet valg så lenge andre EU-land ikke klarer å gjøre sin del for å stoppe tilstrømningen av flyktninger og innvandrere.

– Vi kan ikke påta oss hele verdens byrde, sier Sobotka.

Mer enn en million mennesker, først og fremst fra Syria, Irak og Afghanistan, kom til Europa i fjor. Flyktningkrisen har styrket populistiske høyreparti over hele Europa.

Laster Twitter-innhold

Grensegjerde mot Italia

Ifølge østerrikske medier planlegger regjeringen å bygge et gjerde langs den italienske grensen som et ledd i håndhevelsen av grensekontrollene.

Blant annet skal det være snakk om et 400 meter langt gjerde ved Brennerpasset, opplyste politisjefen i provinsen Tyrol til avisa Tiroler Tageszeitung onsdag.

Italias statsminister Matteo Renzi fordømmer planene.

– Dette strider skamløst mot europeiske regler, dessuten er det i strid med historien, logikken og framtida, sier Renzi.

Dette strider skamløst mot europeiske regler

Italias statsminister Matteo Renzi
Europe Greece Bailout Matteo Renzi

FORDØMMER PLANER OM GRENSEGJERDE: Østerrike planlegger å bygge et 400 meter langt gjerde langs den italienske grensen. Italias statsminister Matteo Renzi fordømmer planene.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Kan erklære unntakstilstand

Det var ventet at de folkevalgte i nasjonalforsamlingen ville stille seg bak regjeringens forslag.

Regjeringen ba om mulighet til å kunne erklære unntakstilstand på grunn av flyktningkrisen.

Regjeringens argument er at landets offentlige tjenestetilbud kan bryte sammen som følge av flyktningbølgen.

Med dette som bakteppe vedtok det østerrikske parlamentet noen av Europas tøffeste asyllover.

Økt oppslutning om Frihetspartiet

Regjeringen har utarbeidet forslagene etter at det innvandringsfiendtlige Frihetspartiet (FPOe) har fått stadig mer støtte blant befolkningen.

Samtidig har FPOe kritisert lovforslaget og sagt det ikke går langt nok.

Lovforslaget fikk støtte fra partiene i den sosialdemokratiske regjeringskoalisjonen og konservative sentrum-høyre-partier under onsdagens avstemning.

De grønne stemte imot.

– Asyllovgivingen annulleres, advarte partiets leder Eva Glawischnig.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt