NRK Meny
Normal

Ytre høyres kandidat leder presidentvalget i Østerrike

Det innvandringskritiske partiet FPÖ vant første valgomgang med 36,4 prosent av stemmene. For første gang siden annen verdenskrig er ingen av kandidatene til landets to største partier med i annen runde.

 Norbert Hofer

FPÖs Norbert Hofer er strålende fornøyd med første valgomgang.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Frihetspartiet FPÖ fikk sitt beste resultat noensinne. I valgkampen har partiet lagt vekt på hva det vil bety for landet å ta imot de rundt 100.000 asylsøkerne og migrantene som har kommet siden sommeren i fjor.

Når østerrikerne skal velge president i annen runde møter altså Norbert Hofer fra FPÖ Alexander van der Bellen som fikk en oppslutning på 20,4 prosent i søndagens valg. Han stiller som uavhengig kandidat, men var tidligere talsmann for partiet De grønne.

Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer

Norbert Hofer (th) og Alexander Van der Bellen møtes i andre valgomgang.

Foto: Ronald Zak / Ap

Første gang siden krigen

Presidentvervet i Østerrike er først og fremst en seremoniell rolle. Men valgnederlaget er en advarsel til forbundskansler Werner Faymann og han sosialdemokratiske parti og visekansleren fra Det østerrikske folkepartiet.

Siden annen verdenskrig har disse to partiene kontrollert presidentvervet. Enten ved å holde vervet selv, eller via uavhengige kandidater som et av partiene har støttet.

– Valgresultatet er et slag i ansiktet for koalisjonsregjeringen, sier Wolfgang Bachmayer, grunnleggeren av meningsmålingsinstituttet OGM.

Truer med å oppløse nasjonalforsamlingen

Presidenten i Østerrike blir valgt for seks år av gangen og kan gjenvelges én gang. Han eller hun deltar ikke i den daglige styringen av landet, men har noen formelle styringsrettigheter. Presidenten kan blant annet sparke regjeringen og oppløse parlamentet.

Hofer sier han kan tenke seg utlyse nyvalgt hvis han ikke får støtte.

– Hvis vi har en regjering som ikke klarer å løse landets problemer, må presidenten være rede til å si at vi trenger en ny retning, en bedre regjering. Jeg er opptatt av å ivareta interessene til østerrikerne, ikke regjeringen eller politikerne, sier han i et intervju med den østerrikske kringkasteren ORF.

Men velgerne i Østerrike var misfornøyde med de tradisjonelle makthaverne også før flyktningkrisen, skriver nyhetsbyrået Ap. Temaer som skatt, pensjon og en utdanningsreform har vært kraftig diskutert. En meningsmåling viser at bare 19 prosent av østerrikerne er fornøyd med regjeringens politikk i dag.

Gratulert av Le Pen og Wilders

Fremgangen til FPÖ-kandidaten ble lagt merke til av meningsfeller i Frankrike, Nederland og Italia, melder ORF.

Nasjonal Front-leder Marine Le Pen sendte sine hjerteligste lykkønskninger både til partiet og til det østerrikske folk. Mens nederlandske Geert Wilders skrev kort og godt på Twitter: «Fantastisk!».

Lederen i italienske Liga Nord mente dette var et storartet resultat, men la til:

– Det som irriterer og gjør meg rasende meg er at mediene kaller dette rasistisk og fremmedfiendtlig. Den som er for kontrollert innvandring og et annet Europa, får alltid en slik merkelapp, sa Matteo Salvini.

Deltakelsen i søndagens valg var på rundt 70 prosent. Neste omgang er 22. mai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt