Hopp til innhold

Norske styrker i Irak hever beredskapen

De rundt 70 norske soldatene i Irak må gå med beskyttelsesutstyr, vest og hjelm når de er utendørs etter at beredskapen i dag ble hevet.

Sjefen for den norske styrken i Irak, oberstløytnant Einar Aarbogh

Sjefen for den norske styrken i Irak, oberstløytnant Einar Aarbogh i Skype-samtale med NRK tirsdag.

Foto: Morten Jentoft / NRK

– Vi har forhøyet beredskap i dag i forhold til de foregående dagene, sier sjefen for de norske styrkene i Irak oberstløytnant Einar Aarbogh, til NRK på Skype.

Sammen med resten av den norske styrken befinner han seg på en flybase i Anbarprovinsen vest i Irak.

Situasjonen i området er blitt mer spent etter USAs likvidering av den iranske generalen, Qasem Soleimani, natt til fredag i forrige uke.

Aarbogh sier at grunnen til at beredskapen er høynet er en generell trussel om at det kan komme et angrep mot koalisjonens baser i Irak, uten at det er nærmere spesifisert.

– Vi føler oss ikke utsatt, men det er klart vi er spent på om det vil skje, når det vil skje og på hvilken måte, sier Aarbogh.

Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria. der norske styrker har vært utplassert siden 2017.

Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria. der norske styrker har vært utplassert siden 2017.

Foto: Nasser Nasser / AP

Nato trekker en del av styrken ut av Irak på ubestemt tid

Nato har rundt 500 soldater i Irak. Deler av styrken blir midlertidig forflyttet til ulike steder både inne i og utenfor Irak, opplyser en talsmann for alliansen.

Norges bidrag er ikke en del av Nato-styrken, men tilhører den USA-ledede koalisjonen.

Forsvarsdepartementet sier at de norske styrkene blir i Irak inntil den irakiske regjeringen har tatt en beslutning.

Tyskland trekker seg ut

Tidligere tirsdag kom meldinger om at Tyskland, som har rundt 120 soldater i Irak, begynner å trekke soldatene sine ut av landet.

30 tyske soldater, som har vært stasjonert i Bagdad og ved Taji-basen rett nord for den irakiske hovedstaden, vil ifølge forsvarsdepartementet i Berlin bli evakuert til nabolandene Jordan og Kuwait.

Mandag hersket det stor usikkerhet om hvorvidt USA ville trekke sine styrker ut av Irak.

General William Seely skrev et brev som ble tolket som at USA skulle trekke seg ut, men forsvarsminister Mark Esper avkreftet etter noen timer meldingene.

– Amerikanerne her på basen var veldig tydelige på at de blir, sier oberstløytnant Aarbogh.

Irak med Ain al-Asad

Ikke primærfokus på IS

De rundt 70 norske soldatene i Irak har som oppgave å gi råd og trene irakiske sikkerhetsstyrker for kampen mot IS.

Den kampen er blitt overskygget av den kaotiske situasjonen som har oppstått etter den amerikanske likvideringen av general Soleimani.

– Kampen mot IS har ikke primærfokus nå, men det er mandatet vi er her for, sier Aarbogh.

Lederen for de norske styrkene vil gjerne berolige familier av soldatene som er hjemme i Norge. Han sier at det ikke har vært noen angrep mot basen siden 3. desember i fjor.

– Jeg skjønner godt at pårørende hjemme kan være bekymret, men vi føler oss trygge her, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt