Hopp til innhold

Hundrevis skadd i jordskjelv på Lombok og Bali, pasienter pleies på gata

Hundrevis av jordskjelvofre måtte flyttes ut av sykehuset i Balis hovedby Denpasar etter at det ble oppdaget sprekker i veggene. Utenlandske turister venter i villrede i gatene, og nordmenn i området oppfordres til å være forsiktige.

Skadde behandles utendørs på Bali etter Lombok-skjelv

IMPROVISERT: Av frykt for at sykehuset Sanglah Hospital skal rase sammen, pleies pasientene ute på gata i lyset fra gatelykter og mobiler. Det er oppdaget store sprekker i sykehusbygningen, og myndighetene har erklært at det ikke er trygt å oppholde seg i bygningen.

Foto: JOHANNES CHRISTO / Reuters

Mandag morgen oppjusterte myndighetene i Indonesia tallet på omkomne etter jordskjelvet på Bali og Lombok til 91. Mer enn 200 personer skadde, de fleste drept eller skadd som følge av at flere tusen bygninger kollapset i jordskjelvet og etterskjelvene søndag.

Men ifølge lokale mydigheter er antall omkomne enda høyere.

Men en representant for myndighetene i provinsen Vest-Nusa Tenggara, Rosiady Sayuti, forteller til TV-stasjonen Metro TV at dødstallet nå har steget til 142.

– Nordmenn må være forsiktige

Utenriksdepartementet i Norge har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

– Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrer norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson i UD, Kari Eken Wollebæk.

Indonesiske myndigheter opplyser at de nå henter utenlandske og indonesiske turister vekk fra ferieøyene nordvest for Lombok. Over tusen personer er allerede fraktet ut med tre båter. Militæret og de nasjonale redningsetatene deltar i evakueringen.

Sykehustelt

Etter at det ble oppdaget sprekker i et sykehus i Balis hovedby Denpasar, måtte hundrevis av pasienter flyttes ut på gata i frykt for at sykehuset skulle rase sammen i etterskjelvene. På Lombok er det satt opp telt hvor skadde får tak over hodet og medisinsk hjelp.

Midlertidig sykehus på Lombok

SYKEHUSTELT: På Lombok får skadde pleie i store telt som er satt opp for å huse jordskjelvofre. Dette bildet er fra Ruslan hospital i byen Mataram på Lombok.

Foto: ADEK BERRY / AFP

De mange utenlandske turistene på øyene ble stående på gata og vente på nærmere beskjed om hva de skulle gjøre. Mange hadde ikke fått med seg personlige eiendeler eller papirer da de måtte rømme bygningene.

Turister venter på gata på Bali

TUSENVIS I GATENE: Utenlandske turister ventet utendørs på gata i Balis hovedstad Denpasar, på beskjed om hva de skal gjøre.

Foto: HENDRA BROETAL / AFP

Ifølge myndighetene er flere tusen bygninger ødelagt.

– Veggene slo sprekker

Singapores innenriksminister K. Shanmugam var i Lombok på en sikkerhetskonferanse da jordskjelvet rammet. Han beskriver på Facebook hvordan han opplevde situasjonen da hotellrommet hans i 11. etasje plutselig begynte å riste voldsomt.

– Veggene slo sprekker, det var rett og slett umulig å stå oppreist, skriver han.

Han skriver at han så vidt klarte å få med seg dokumentmappen sin med regjeringspapirer før de måtte rømme hotellet.

Jordskjelvet, som hadde en styrke på 6,9 ble utløst over 10 kilometer under bakken nord i Lombok.

Modell tvitret

Den halvt norske modellen Chrissy Teigen delte sin opplevelse av skjelvet direkte på Twitter fra Bali, der hun er på ferie med ektemannen John Legend og deres to barn.

«Bali. Skjelver. På gjensyn», skrev Teigen først til sine 10,6 millioner følgere.

John Legend og kona Chrissy Teigen

SKREKKSLAGEN: Chrissy Teigen og ektemann John Legend på Nobel-galla i Oslo i 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Deretter fulgte hun opp med mer utfyllende beskrivelse av hvordan det føltes å befinne seg i en feriebolig på pæler, mens jordskjelvet var på sitt mest dramatiske: Det føltes som en 15 sekunder lang berg- og dalbane-tur.

Også etterskjelvene skremte Teigen.

«Enten så er det jeg som fremdeles skjelver, eller så er det disse små skjelvene som ikke stanser», skrev hun.

«Enda ett. Åh kjære Gud».

«Enda ett. Lite, men vær så snill Jord, stopp», lyder siste melding.

Noen timer senere, etter det åttende etterskjelvet, ba hun mediene slutte å skrive om henne og familien, og heller konsentrere seg om de som trenger hjelp.

Laster Twitter-innhold

Tusenvis av bygninger ødelagt

Bilder fra både Bali og Lombok viser ødelagte bygninger, veier, ødelagte strømstolper og vannforsyning. Flere tusen hus har fått skader, ifølge myndighetene.

14 etterskjelv er registrert siden det første jordskjelvet. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen, opplyser distriktssjefen i Nord-Lombok.

Til tross for skjelvet var flyplassene på de to ferieøyene fortsatt i drift søndag kveld.

Turister venter på gata på Bali etter jordskjelv

VENTER: Turister venter utenfor et hotell på Bali på videre beskjed om hva de skal gjøre.

Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

Lombok og Bali er populære mål for turister. Skjelvet fikk både turister og lokalbefolkning til å løpe ut på gatene på begge øyene.

– Alle løp umiddelbart ut fra hjemmene sine, alle fikk panikk, sier en innbygger i Mataram til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg så på TV da jeg kjente en stor rystelse, sier Harian, en kvinne i Lombok.

– Lampen svaiet, og folk skrek «gå ut». Jeg løp ut i mørket, for strømmen hadde gått, sier hun.

Mange av de utenlandske turistene venter i uvisse utendørs. Mange har ikke fått beskjed om hva de skal gjøre, og mange har ikke fått med seg personlige eiendeler og papirer.

Jordskjelvofre sover ute i Mataram på Lombok

SOV UTE: På torget i Mataram på Lombok sov hundrevis av turister og fastboende ute i natt i frykt for nye skjelv.

Foto: GIN SUGI / AFP

Ingen farlig tsunami

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv i samme område. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighetene utstedte søndag et tsunamivarsel som siden ble trukket.

– Vennligst gå opp i høyden, behold roen og ikke få panikk, sa Dwikorita Karnawati, sjefen for Indonesias geofysikkbyrå til lokalt fjernsyn.

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.

SISTE NYTT

Siste nytt