Hopp til innhold

Dramatisk økning i antall henrettelser

Antall henrettelser i verden var i fjor det høyeste på et kvart århundre. Iran, Pakistan og Saudi-Arabia topper den dystre statistikken. Samtidig er det nå flere land som har avskaffet dødsstraff enn som har det. – En enorm positiv utvikling, mener Amnesty.

I 2015 var det for første gang færre land uten enn med dødsstraff. Samtidig ble flere henrettet dette året enn siden 1989.

DRAMATISK ØKNING: Her ser du hvilke land som har dødsstraff.

Minst 1.634 mennesker ble henrettet i 25 land verden rundt i fjor, viser Amnesty Internationals årsrapport om dødsstraff og henrettelser. Det er en kraftig økning på rundt 50 prosent fra 2014.

– Økningen i henrettelser i fjor er dypt urovekkende. Ikke på 25 år har så mange mennesker blitt henrettet av stater rundt om i verden. Denne slaktingen må ta slutt, sier generalsekretær Salil Shetty i Amnesty International.

Færre dødsdommer

Samtidig falt antallet registrerte dødsdommer markant fra rundt 2.500 i 2014 til 2.000 i 2015.

Tre land – Iran, Pakistan og Saudi-Arabia – får i hovedsak skylda for den kraftige økningen i fullbyrdede dødsdommer. De utførte sammen nesten 90 prosent av de registrerte henrettelsene i 2015.

Denne slaktingen må ta slutt

Generalsekretær Salil Shetty i Amnesty International
USA-EXECUTION/ The execution chamber at the Utah State Prison is seen after Ronnie Lee Gardner was executed by a firing squad in Draper

DØMT TIL DØDEN: Amnesty International mener myndighetene i altfor mange stater tar liv under et falskt påskudd om at dødsstraff som metode gjør landene tryggere.

Foto: POOL / Reuters

– Kina misbrukte våre tall

Ifølge Amnesty er Kina det landet hvor flest mennesker blir henrettet, men menneskerettsorganisasjonen oppgir ikke lenger statistikk fra landet med over 1,3 milliarder innbyggere.

– Det er helt sikkert flest henrettelser i Kina, men de tallene blir behandlet som statshemmeligheter. Tall vi oppga tidligere misbrukte kinesiske myndigheter ved å gi inntrykk av at det var færre henrettelser enn det egentlig var. Derfor har vi sluttet å offentliggjøre tall fra Kina, forklarer generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge, til NRK.

– En måte å holde folk i sjakk

Han sier henrettelser blir brukt for å få kontroll med uønskede elementer, både kriminelle, opposisjonelle og menneskerettighetsforkjempere.

John Peder Egenæs

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Iran har økt takten i henrettelser, og i fjor ble 977 mennesker henrettet. Siden det grønne forsøket på revolusjon og den arabiske våren, har vi sett hvordan de hele tiden har henrettet flere år for år. Vi tolker det som en måte å holde folk i sjakk på, påpeker Egenæs.

Det er nå flere som har avskaffet dødsstraff enn som har det. Det er en formidabel endring

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge

Han viser til at Pakistan har henrettet mange i kjølvannet av terrorangrep, mens Saudi-Arabia har fengslet menneskerettighetsforkjempere og opposisjonelle.

– Veldig mange henrettelser foregår offentlig ved halshugging. Det er også en måte å fortelle hvor langt man vil gå, mener Egenæs.

Statistikk dødstraff 2015 Amnesty
Foto: Amnesty

– Enorm positiv utvikling

Selv om antall henrettelser i fjor var det høyeste på 25 år, ser Amnesty et globalt trendskifte i positiv retning.

– I 2015 har over halvparten av statene i hele verden, til sammen 102 stater, avskaffet dødsstraff. Det betyr at det nå er flere som har avskaffet dødsstraff enn som har det. Dette er en formidabel endring og en enorm positiv utvikling, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt