Hopp til innhold

– Hotellet kan ha vært et meget fristende mål

Forsker Morten Bøås er ikke overrasket over det var Radisson Blu-hotellet som ble angrepet i Malis hovedstad Bamako. – Det er det eneste hotellet i Bamako som har et internasjonalt navn.

Forsker Morten Bøås

IKKE OVERRASKET: – Det å med jevne mellomrom gjennomføre denne type angrep, er en måte å forsøke å slite ut verdenssamfunnet på og få dem til å trekke seg ut, sier forsker Morten Bøås.

Ifølge Morten Bøås kan gisselaksjonen ha smitteeffekt fra Paris-terroren.

– Det er ingen direkte koblinger mellom gruppene som har hevdet de står bak angrepet, og dem som kan ha vært involvert i terrorangrepene i Paris, men vi så at lederne for noen av disse islamistiske gruppene rett etter Paris-terroren oppfordret til angrep på franske interesser i Mali og regionen, sier Bøås.

Han påpeker imidlertid at gisselaksjonen som ble gjennomført i Bamako i dag, må ha krevd en viss planlegging.

Kilder nær malisiske myndigheter frykter ifølge nyhetsmagasinet Jeune Afrique at de frykter aksjonen har endt med et blodbad.

Ikke best bevoktet

Væpnede menn tok i formiddag 170 mennesker som gisler inne på Radisson Blu-hotellet i sentrum av Bamako.

Først etter ni timer opplyste malisiske sikkerhetsmyndigheter at gisselaksjonen var over, men det er foreløpig ikke klart hvor mange som er drept.

– Jeg er ikke overrasket over at det var dette hotellet angriperne gikk etter i Bamako. Det er det eneste hotellet der som har et internasjonalt navn, sier Bøås.

– Hotellet brukes noe av FN, men det er et annet hotell som er hovedkvarteret til FN i Bamako. Det er meget godt bevoktet, mens hotellet som ble angrepet, som ligger i ambassadestrøket, har hatt noe bevoktning, men ikke tilsvarende sikkerhetsnivå som FN-hotellet. Dermed kan det ha vært et meget fristende mål.

En mann blir evakuert fra Radisson Blu-hotellet i Bamako

EVAKUERT: En mann blir hjulpet ut av hotellet i Bamako, hvor væpnede menn holdt 170 mennesker som gisler.

Foto: HABIBOU KOUYATE / Afp

– Sannsynlig at Belmokhtars gruppe står bak

Det er foreløpig usikkert hvem som sto bak dagens angrep i Bamako.

Tidligere i dag meldte Al Jazeera at den islamistiske gruppen Ansar al-Dine sto bak angrepet, men fredag ettermiddag meldte islamistgruppen al-Mourabitoun selv at det var de som sto bak.

Al-Mourabitoun ble dannet av Mokhtar Belmokhtar, mannen bak angrepet mot Statoils anlegg i Algerie i januar 2013.

– Selve aksjonen og hvordan den ble gjennomført, stemmer bedre med Belmokhtars gruppe enn med Ansar al-Dine. Al-Mourabitoun har gjennomført tilsvarende angrep før, mens dersom Ansar al-Dine skulle stå bak dagens aksjon, ville det være første gang de gjorde noe sånt, og være et brudd med hvordan de har operert tidligere, sier Bøås.

– Forsøker å slite ut verdenssamfunnet

Bøås tror ikke verdenssamfunnet vil øke innsatsen i Mali fremover og mener man må være forberedt på at det kan komme flere større eller mindre angrep.

– Det å med jevne mellomrom gjennomføre denne type angrep, er en måte å forsøke å slite ut verdenssamfunnet og få dem til å trekke seg ut på, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt