Hopp til innhold

– Enten vinner vi eller så dør vi

Farmasøyten Osama hadde aldri rørt et våpen i hele sitt liv, men de siste ti dagene har han knapt gjort noe annet.

Opprørsoldat og farmasøyt Osama
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Libya
Foto: NRK

Den unge farmasøyten levde et stille og rolig liv for litt over en uke siden, nå er han en militssoldat som skyter på alt han tror er Gaddafi-soldater.

Bare iført sandaler, bukser og en fotballtrøye kommer den unge mannen smilende mot oss. Han har akkurat kommet tilbake fra en av de siste bydelene som opprørstyrkene ikke hadde kontroll over. Seirende.

– Disse gutta har hjerter som løver, vi er veldig stolte av sønnene og gutta våre, sier en rørt far i det den lille gjengen kommer gående.

– Vi har så mange å vinne for

Osama forteller om harde kamper og om hvordan de skjøt mot flere pansrede biler. De eldre lytter, smiler og nikker.

– Det var mange snikskytere der, men vi seiret til slutt nå er bydelen Abu Salem også fri, forteller Osama, som selv med sitt mangefulle utstyr sier han ikke var redd ett sekund.


– Jeg tenker at enten så vinner vi eller så dør vi, og vi har så mange å vinne for.

De eldre stråler av lykke.

– Dette øyeblikket trodde jeg aldri jeg skulle få oppleve, men så kommer denne generasjonen med modige unge menn og snur opp ned på alt, forteller en annen stolt far.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opprørsoldater hjem fra fronten i Libya

De lokale naboguttene som har deltatt i kampene blir mottatt som helter og hyllet av sine fedre, onkler og naboer.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ungdommer med våpen

På hvert gatehjørne i Tripoli sitter en unggutt med et maskingevær, på alle torg samles ungdom hver eneste kveld og feirer Gaddafis fall med å fyre av geværsalver opp i lufta. Ingen av dem har gjort dette før.

Tripoli er nå delt opp med tusenvis av kontrollposter og veisperringer. Hver bydel er kontrollert av ulike borgervernsgrupper som ser til at det fortsatt er en form for orden i byen, men unggutta kan til tider bli litt hete i toppen, og lette på avtrekkeren.

Gjennom hele dagen går det av skudd, enten i ren gledesrus, men også for å skremme og skape orden i en svært kaotisk og uoversiktlig situasjon.

Ryktene er mange og evnen til å analysere og vurdere dem er kanskje ikke alltid like sterk som viljen til å handle.

Vil ha våpeninnsamling

Ung gutt i Tripoli viser seierstegnet

Selv småbarn deltar i den libyske revolusjonen

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Det store antallet våpen som finnes blant vanlige libyere kan bli en kraftig hodepine for landets kommende regjering.

Etter at opprørsoldatene tømte Gaddafis våpenlager og delte dem ut til de ulike militsgruppene, har til og med små barn fått tak i både ammunisjon og maskingevær.

– Vi oppdaget at noen smågutter lekte med grovkalibret ammunisjon, og litt lenger borti gata her fant vil et maskingevær som lå og slang, forteller Adieb, som fungerer som en slags leder for det lokale borgervernet.

Overgangsrådet har nå tilbudt libyere penger for å levere inn sine våpen, men problemet oppstår når ikke alt blir levert tilbake.

– Vi har fem maskingevær, fire av de skal jeg levere tilbake, sier Adieb.

I alt har over 20.000 mennesker mistet livet, i følge overgangsrådet, og i Tripoli er det meldt om over 400 drepte de siste dagene og mange tusen skadde.

SISTE NYTT

Siste nytt