NRK Meny
Normal

Nesten helt tomme gater i Libya

Det er ramadan, Gaddafi er fortsatt på frifot og på hvert gatehjørne står det unge menn med dødelige våpen og fingeren på avtrekkeren.

Rolig morgen i Tripoli

Disse to kvinner er noen av de få som har våget seg ut på gatene i Tripoli.

Foto: Francois Mori / Ap

Kristian Aanensen i Libya
Foto: NRK

Det har vært en rolig natt og fredag morgen i Tripoli.

Men fra taket på hotellet vårt i sentrum av byen, kan vi likevel fortsatt høre sporadiske skuddvekslinger.

Selv om det virker som ting har roet seg litt ned, er gatene i Tripoli forståelig nok tomme.

Borgervernets soldater

De eneste som våger seg ut på dagene er de lokale borgervernsgruppene som består av unge gutter og menn utstyrt med geværer.

Libya opprørere

Det råder en «sterkeste mannen i gata»-stemning i Tripoli.

Foto: ANIS MILI / Reuters

De har ikke den nødvendige treningen for å gjøre vurderinger som en trent soldat ville ha gjort og er dermed veldig lette på avtrekkeren.

Selv om den kritiske tilstanden i landet muligens legimiterer bevæpnende borgervernsgrupper, er det ingen tvil om mengden av våpen som er ute blant folk, kan bli et problem etter hvert for den nye regjeringen i Libya.

Derfor har Overgangsrådet sagt at de vil betale penger til de som leverer inn våpen etter at situasjonen i landet er stabilisert. Men dette kan være lettere sagt enn gjort.

En mann sier til NRK at han har fem maskingeværer hjemme, men at han kun vil levere inn fire av dem.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Aanensen rapporterer fra Tripoli

VIDEO: Siste nytt om Libya

Feiring med en demper

Fordi det er fastemåneden ramadan, våkner ikke folk til live før rundt kl. 19 om kvelden, etter at sola har gått ned og fasten er over for dagen.

De fleste drar ned til Martyrenes plass og feirer sin nyvunne frihet. Skudd og hjemmelaget fyrverkeri skytes opp i luften og det blir sunget libyske hyllestsanger til ære for opprørerne som har frigjort landet fra Gaddafis regime.

Det eneste som legger en demper på feiringen er at diktatoren fortsatt er på frifot og ikke viser tegn på å overgi seg.

Gaddafi gir seg ikke

Torsdag gav Gaddafi igjen lyd fra seg på TV-kanalen Al-Rai, som han har kontroll over, og gjorde det klart at han ikke gir opp.

– Stammene må marsjere mot Tripoli. Ikke overlat Tripoli til rottene, drep dem, påfør dem nederlag, ropte han i opptaket der han hørtes klarere og sterkere enn i et opptak onsdag.

Selv om opprørerne tror han fortsatt oppholder seg i hovedstaden, frykter de at han skal klare å rømme via det omfattende nettverk av tunneler og bunkere som man mener han gjennom årene har bygd ut under og ut fra Tripoli.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Folk i Tripoli frykter snikskyttere

VIDEO: Folk i Tripoli frykter snikskyttere

Blant folket er det ingen tvil om at Gaddafi snart vil møte sin skjebne. Flere personer som NRK har snakket med, uttrykker et sterkt hat og sinne mot diktatoren og vil ha hevn.

– Vi er et rikt land, men se så lite penger Gaddafi har brukt på folket, sier en mann til NRK.

Han peker på gater fulle av søppel og forfalne offentlige bygninger. Kontrasten er stor, sammenlignet med bildene fra Gaddafi-familiens luksuriøse hjem.

Hatet til Gaddafi går også hardt utover de i befolkningen som tidligere har støttet ham. Etter det NRK erfarer blir Gaddafi-lojale innbyggere blir arrestert og banket opp av borgervernsgruppene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt