Hopp til innhold

Kastet ut av Norge, nå hjelper han opprørene i Libya

I fire år bodde Abdulrhman Yaqoub i Norge før norske myndigheter arresterte ham og sendte ham tilbake til Libya. Nå hjelper han opprørerne å vinne tilbake makten i hjemlandet.

Abdulrhman Yaqoub

Abdulrhan Yaqoub ble aldri trodd av norske myndigheter da han søkte politisk asyl i 2004.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Libya
Foto: NRK

I en hotellobby i Tripoli møter NRK Yaqoub, en mann som i hele sitt liv har jobbet mot Libyas tidligere enehersker Muammar al-Gaddafi.

Han er smilende og imøtekommende og forteller mer en gjerne om sine norske venner og om de fire årene han bodde i Birkeland på Sørlandet.

– Vet du hva, denne praten kunne vi aldri ha hatt for ett år siden, da ville Gaddafis informanter og politi arrestert meg. Det var forbudt å snakke med utlendinger. Vi kunne jo fått «gale» ideer, sier Yaqoub med en smil.

– Det beste som har skjedd

Det siste halvåret har vært som en drøm, og nå er den i ferd med å gå i oppfyllelse. Gaddafi sitter ikke lenger ved makten og libyere kan igjen si det de tenker og gjøre det de ønsker.

– Dette er det beste som har skjedd Libya. Da opprøret startet drømte jeg om at dette vil skje, men jeg våget ikke tro det. For det er mange som har forsøkt å kaste ut Gaddafi før uten hell, men etterhvert skjønte jeg at dette virkelig kan komme til å skje, sier Yaqoub.

Men for seksten år siden var alt annerledes. Yaqoub forteller at han var med i en politisk opposisjonsgruppe som kalte seg Talast, de hjalp blant annet fanger å rømme etter at Gaddafi hadde startet med å skyte mange av de innsatte i Libyske fengsler.

Opprørerne stormer Abu Salim

Seiren over Gaddafi er en drøm som ble oppfylt for Yaqoub.

Foto: Francois Mori / Ap

Måtte rømme til Norge

I 1995 fikk livet en dramatisk vending. Yaqoub holdt en politiskfange skjult i Nalut, sørvest i landet, og hjalp han over grensen til Tunisia, men noe gikk galt og myndighetene fikk nyss i at Yaqoub hjalp Gaddafis motstandere ut av landet.

I all hast måtte han, sammen med kona, pakke sakene sine og rømme over grensen til Tunisia. Etter en kort stopp i nabolandet gikk flukten til Danmark før han endte opp sammen med kone og etter hvert to døtre som bilmekaniker på Sørlandet.

– Gaddafi skjøt mange politiske fanger på den tiden, og vi hjalp så godt vi kunne med å få dem ut av fengsel og over til Tunisia, men det ble etterhvert for farlig for meg å være her, sier Yaqoub.

– Jeg ble selv en flyktning, men norske myndigheter trodde aldri på det jeg fortalte dem. De mente at Gaddafi var en ærlig mann som forholdt seg til menneskerettigheter og behandlet libyerne fint, forteller Yaqoub.

Bildet av Gaddafi på syrisk fjernsyn

Yaqoub har kjempet mot Gaddafi i flere tiår.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Tvangsreturnert til Gaddafis Libya

På Sørlandet fikk han mange gode venner og stortrivdes som bilmekaniker og han savner fortsatt menneskene han møtte der. Men en dag forandret alt seg igjen for Yaqoub.

– Jeg hadde fire fantastiske år i Norge, men den morgenen de kom for å hente meg glemmer jeg aldri. Det var i 2008, de hadde kommet et halvt år før, men da hadde jeg klart å rømme. Nå var det ingen bønn.

– Jeg husker spesielt godt min eldste datter som ikke forstod hva som skjedde. Hun stod i gangen og trodde hun som vanlig skulle i barnehagen og nektet å være med politimennene.

«Jeg kan ikke bli med dere jeg skal jo møte vennene mine i barnehagen», sa hun, men vi ble alle tatt med til Oslo. Jeg med håndjern, forteller han.

Lang vei videre

Oppholdet i Norge var over og hele familien på fire ble sendt tilbake til Libya. Der ventet Gaddafis politimenn på ham. I to dager ble han sittende i varetekt før de slapp ham.

– Det var flaks jeg kom da jeg kom. For Gaddafi hadde lovet flere europeiske land at han ikke vil arrestere mennesker som ble sendt hjem.


Etterhvert fikk han seg en jobb som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Tripoli og kunne forsøker sin familie som hadde vokst til fem.

Nå har tidene forandret seg igjen for Yaqoub. Hjemlandet har kastet den forhatte diktatorene som har styrt landet med jernhånd i over 40 år. Men landets hans har fortsatt en lang vei frem.

- Akkurat nå slapper jeg bare av, dette er en drøm, men jeg er bekymret for fremtiden. For det er mange våpen der ute og det skal ikke mye til før ungdommer begynner å bruke dem mot hverandre. Men jeg håper og tror libyere levere fra seg våpnene og hjelper til med å få landet på fote igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt