Hopp til innhold

Vil bruke spesialtrente hunder i bjørnejakt

– Skadefelling av bjørn uten å bruke spesialtrente hunder som kan slippes, er som å skulle konkurrere med Petter Northug på ski, mener saueeier i Verdal.

Sau tatt av bjørn

15 sauer har blitt tatt av bjørn i Skjækerfjella i Verdal forrige uke.

Foto: Torfinn Sivertsen

Fellingstillatelsen på en bjørn som i forrige uke tok 15 sauer i Skjækerfjella i Verdal, har gått ut, og skadefellingsjakta endte resultatløs.

Saueeier Torfinn Sivertsen er nå oppgitt over at det ikke er lov å bruke spesialtrente løse hunder i slik jakt.

Torfinn Sivertsen

Torfinn Sivertsen mener de trenger flere ressurser til en skadefellingsjakt.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Staten forsømmer sitt ansvar. Jeg vil påstå at det ikke finnes en eneste hundeekvipasje som kan bjørnejakt på hele Innherred, sier Sivertsen til NRK.

– Som å møte Northug

Sivertsen mener dette ikke er vanlig jakt, men skadefelling bestemt av statlige myndigheter etter at bjørnen har gjort skade.

– Da må det andre ressurser til enn hva som er brukt i dag, for slik det er nå er det veldig liten sjans for å lykkes, sier saueeieren.

– Jeg kan sammenlikne med at jeg må møte Petter Northug i skiløp. Jeg hadde ikke slått ham med mindre jeg hadde snøskuter. Det er slike virkemidler som må inn når det gjelder skadefelling.

Trenger mer kunnskap

Det er Miljødirektoratet som bestemmer reglene for hunder i jakt. De sier nå nei til å gi dispensasjon, fordi hundene kan skade andre dyr i området og drive rovdyra for hardt over lengre tid.

Seksjonsjef Terje Bø i Miljødirektoratet.

Terje Bø mener de trenger mer kunnskap om jakthunder før de kan endre loven.

Foto: Grete Thobro

– Hundeføreren har ikke alltid kontroll med hva hunden holder på med. De kan jo drive bjørn, elg, rådyr eller hva det måtte være uten at føreren har kontroll på situasjonen, sier seksjonsleder Terje Bø i Miljødirektoratet.

Han mener direktoratet trenger mer kunnskap om bruk av løse hunder i jakt før det kan være aktuelt med en lovendring.

– Det er avhengig av hvordan hundene brukes og trenes. Hunder som er mer allment brukt vil lettere kunne slå over på annen type vilt eller sau. Diskusjonen rundt «løs, på drevet halsende hund» vil fortsette å gå i hele sommer. Vi får også stadig mer informasjon rundt hvordan hundene eventuelt kan brukes i konkrete skade- og fellingssaker.

Vil ha eksperter

Saueeier Sivertsen mener staten må skaffe seg kontakter med folk som kan bjørnejakt, uavhengig om de er norske eller svenske og hvilken hunderase de bruker.

– Det må inn folk som har kompetanse og hunder man må kunne slippe, så de følger sporet, sier Sivertsen.

Han håper det ikke skal så mye til for å få vellykket skadefelling.

– Vi har GPS på hundene, så ved å følge med der vet vi hvor bjørnen har vært. Hvis vi da kunne ha sluppet hundene og fått inn dyktig mannskap og helikopter, er jeg 90 prosent sikker på at skadefellingen ville blitt vellykket.