Hopp til innhold

– Sosiale ulikheter truer folkehelsen

Det hevder eksperter fra hele Norden, som i ei uke har vært samlet i Trondheim. I dag lanserte de Trondheimserklæringen, som skal redusere ulikhetene.

Trondheimserklæringen

Helse og velferd må fordeles bedre mellom fattig og rik, er budskapet fra folkehelsekonferansen, som ble holdt i Trondheim denne uka.

Foto: Magnar Brandseth/montasje / NRK

I snart ei uke har 700 eksperter på folkehelse fra hele Norden vært samlet i Trondheim for Nordisk folkehelsekonferanse. Europatoppen i Verdens helseorganisasjon priser de nordiske landene for å være langt fremme i folkehelsearbeidet., men at det er rom for forbedring.

WHO Europadirektør

Zsuzsanna Jakab er Europadirektør i WHO, og mener de nordiske landene må bli flinkere til å fordele goder innen helse og velferd.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Zsuzsanna Jakab var blant mange helsetopper som deltok på avslutningsdagen på den ellevte nordiske folkehelsekonferansen i Trondheim på fredag. WHO mener at også de nordiske landene har en vei å gå, med tanke på mer rettferdig fordeling av helse og velferd.

– Norge har vært et foregangsland på folkehelse, men man stopper aldri. Man prøver alltid å bli bedre, sier Europadirektør i WHO Zsuzsanna Jakab til NRK.

LES: Folkehelsetopper på plass i Trondheim

Må bekjempe helseforskjeller

De 750 deltakerne har brukt mye tid siden onsdag på å meisle ut en helsepolitisk erklæring fra konferansen. En redaksjonskomite har fått over 200 innspill. Alle av de går i samme retning

I dag ble Trondheimserklæringen lansert. Hovedbudskapet der er at de sosiale ulikhetene i helse og velferd må reduseres.

– De flest innspillene vi har fått i dag har dreid seg om sosiale ulikheter i helse og trivsel. Det er nok den største utfordringen, sier leder i redaksjonskomiteen Tone Poulsson.

I erklæringen står følgende:

«Vi står overfor betydelige utfordringer. I likhet med andre land, har vi ikke løst vår største utfordring – å redusere sosiale ulikheter i helse. Vi har dermed gått glipp av de største helsegevinstene på befolkningsnivå. Helseforskjellene må bekjempes i forhold til sosio-økonomi, kjønn, etnisitet, funksjonsnivå og seksuell legning».

LES: Fem skritt for folkehelsen

Ønsker økt fysisk aktivitet

Bent Høie

Helseminister Bent Høie vil at nordmenn skal få et sunnere kosthold og at flere skal bevege seg mer. Han holdt også et innlegg på konferansen.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– I vår regjeringsplattform sier vi at vi ønsker å styrke det forebyggende helsearbeidet, stimulere til et sunnere kosthold og legge til rett for økt fysisk aktivitet, sa helseminister Bent Høie i sitt innlegg.

Helseministeren så derfor sitt snitt til å prøve en av Trondheims vel tilrettelagte stier for fysisk aktivitet. Han tror at nettopp slike stier kan være med på å minske gapet i helse mellom fattig og rik.

– Når det kommer til helse så er det ulikheter på muligheten til å være fysisk aktiv. Det at lokalmiljøet har tilrettelagte områder gjør at flere kan benytter seg av det. Det skal ikke være nødvendig å kjøre en halvtime for å finne et egnet område eller å kjøpe dyrt utstyr, sier Høie.

LES: En trussel mot folkehelsa

Tror erklæringen hjelper

Blant dem som fikk mest applaus i dag, var den engelske professoren Sir Michael Marmot. Han har spesialfelt i nettopp rettferdig fordeling av helse og velferd.

Han tror Trondheimserklæringen som deltakerne fikk med seg hjem kan hjelpe.

– Det er viktig med en god erklæring fra Trondheim. Det er mange målbevisste mennesker som har vært med å utvikle den, noe som er positivt, sier Sir Michael Marmot.

I ei uke har 700 eksperter på folkehelse fra hele Norden vært samla i Trondheim. I dag lanserte de en felles erklæring - der hovedbudskapet er at de sosiale ulikhetene i helse og velferd må reduseres.