Hopp til innhold

Slik unngår du russebilfellene

Da Forbrukerrådet la ut oversikten over hva vi trengte mest hjelp til i 2011 var det bilsalg mellom privatpersoner som lå på topp. Nå kommer de med sine tips til hvordan en bør går frem ved kjøp av russebil.

Russebusser 2011

De færreste har råd til busser som denne, og mange ender opp med å kjøpe busser som ikke egner seg på veien.

Foto: Ingrid Vestre Haram/Privat

Når russen skal kjøpe russebil er det mange potensielle feller en kan gå i. Et av problemene er at vi tenker godt om hverandre her til lands.

– Uansett hvor ærlig og velmenende kjøper og selger er, så er det nå en gang slik at folk misforstår hverandre, sier Hans Helde, stedfortredende regiondirektør i Forbrukerrådet.

Derfor mener han det er viktig å bruke en kjøpekontrakt slik at en har alle avtaler skriftlig. Det er også smart å sjekke om det er noen økonomiske heftelser på bilen.

– Heftelser følger bilen, og ikke eieren. Har du kjøpt av en svindler kan du gå på en skikkelig økonomisk smell. Dette kan en sjekke hos Brønnøysundregistrene.

Sjåførene ser mye rart

Morten Busch har også opplevd dårlige russebusser. Han er visepresident i medlemsorganisasjonen for russebussjåfører i Norge, Russebuss.no.

– Det er alltid noen som kjøper katten i sekken, og det skyldes normalt uvitenhet blant kjøperne. 18-åringer vet ikke nødvendigvis hva de går til, men hadde de spurt kunne de spart en del kroner.

Ifølge Busch blir heldigvis de fleste russebussene som ikke egner seg på veien luket ut før de kommer seg så langt. Det at forbrukerombudet engasjerer seg tror han dog ikke kommer til å bety noe.

– Så lenge de ikke er ydmyke nok til å spørre om hjelp gjennom tilgjengelige kanaler hjelper det ikke, sier han videre.

Forbrukerombudets sjekkliste

– Ofte er russebilen ungdommenes første bilkjøp, og de fleste har ikke sertifikat for slikt. Når en ikke engang kan prøvekjøre er det viktig å få hjelp til å vurdere tilstanden på kjøretøyet, påpeker Helde avslutningsvis.

Her er forbrukerombudets sjekkliste for et sikkert bilkjøp.

  • Bruk skriftlig kontrakt, for eksempel Forbrukerrådet sin.
  • Undersøk bilen nøye, eller ta en salgstest hos for eksempel NAF.
  • Undersøk km-stand og årsmodell.
  • Undersøk om bilens servicehefte er komplett utfylt.
  • Undersøk om bilen har hatt skade.
  • Sjekk at bilen er EU-godkjent.
  • Undersøk om det er heftelser på bilen.
  • Sjekk hvem som er bilens rette eier.
  • Sjekk om det følger garanti med bilen.