Hopp til innhold

Ser du hvilket parkeringsbevis som er ekte?

Folk forfalsker, låner bort og stjeler handikapbevis for å kunne parkere gratis.

To parkeringsbevis for forflytningshemmede i Trondheim, ett er falskt og ett ekte

Ett av handikapbevisene på bildet er ekte, men det er veldig likt det som er forfalsket. Svaret finner du nederst i artikkelen.

Foto: NRK

Trondheim parkering er på inspeksjonsrunde i sentrum. De kommer stadig over misbruk av handikapbevis, som lar folk parkere gratis på gode parkeringsplasser i byen.

– Vi ser at det er mange som prøver å få seg HC-bevis på falske premisser. Det kan være misbruk, ved at de bruker et kort som har tilhørt en avdød bestemor. Eller at det kopieres eller forfalskes på andre måter, sier avdelingssjef Steinar Myhr i Trondheim parkering til NRK.

Steinar Myhr i Trondheim parkering

– Vi ser at det er mange som prøver å få seg HC-bevis på falske premisser, sier avdelingssjef Steinar Myhr i Trondheim parkering.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Hvis du har skaffet deg et blått handikapbevis og legger det i frontrua mens du parkerer i Trondheim og er på jobb, kan du svindle kommunen for over 100.000 kroner i året.

– Det er mye penger å spare på det. I tillegg slipper man å forholde seg til makstiden på fem timer. Du kan stå hele arbeidsdagen, forklarer Myhr.

Attraktivt

Dette er så attraktivt at stjålne bevis enkelte steder i Norge har blitt omsatt for opptil 60.000 kroner. Noen tar kopimaskina og kopierer handikapbevis.

Parkeringsvakt Marit Sofie har avslørt vel ti falske kort i Trondheim:

– Jeg vet veldig godt hvordan et kort skal se ut, så jeg prøver å være oppmerksom. Det kan for eksempel være fargeforskjeller eller hvordan kortet er klippet, sier Marit Sofie.

Hun har snakket med én av personene som hadde falskt kort, men de har sjelden lyst til å snakke med henne.

Parkeringsvakt på jobb i Trondheim

Parkeringsvakt Marit Sofie på jobb på Leütenhaven i Trondheim.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Eget bruk eller salg

En del av de som blir tatt innrømmer juksingen. En hadde for eksempel fylt ut gyldighet til 2028 - et problem, da ingen handikapbevis har mer enn fem års gyldighet.

– Vi anmelder konsekvent sakene og ringer gjerne opp til den berettige eieren av kortet og slår av en prat. Da får vi ofte en tilståelse. Det kan for eksempel være at eieren selv har kopiert kortet for å ha det i flere ulike biler, eller at eieren gjør dette av andre praktiske årsaker, forteller Myhr i Trondheim parkering.

– Vi kommer også over folk som selger og produserer, eller gir bort til venner.

Det verste tilfellet han har vært borti, var i Munkegata i fjor. To biler sto parkert rett ved siden av hverandre med akkurat samme kort. Det viste seg å være en som drev og produserte kort.

Grå bil parkert med handicap-bevis i Munkegata i Trondheim

Denne bilen var parkert med handicap-bevis i Munkegata i Trondheim sentrum i fjor...

Foto: Trondheim parkering
Blå bil med handicap-bevis i Munkegata i Trondheim

... rett ved siden av den grå bilen sto denne, med samme handicap-parkeringsbevis.

Foto: Trondheim parkering

Flere henlegges

Ti av tilfellene ble anmeldt i 2014, av disse ble fem henglagt. En del av sakene ble tatt opp først etter at Myhr hadde klaget.

Per Morten Brobakke, Sør-Trøndelag politidistrikt

Påtaleansvarlig ved Sør-Trøndelag politidistrikt Per Morten Brobakke, bekrefter at politiet i første omgang har henlagt flere av sakene om falske handicap-bevis.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Det førte til at flere ble dømt, forteller han.

Påtaleansvarlig ved Sør-Trøndelag politidistrikt Per Morten Brobakke, bekrefter at politiet i første omgang har henlagt flere av disse sakene. Han avviser at politiet tar lett på sakene.

Totalt 2130 personer har handikapbevis i Trondheim.

For den som lurte: Det er parkeringsbeviset til venstre i bildet øverst som er ekte.