Hopp til innhold

Refser Helse Nord-Trøndelag etter selvmord

Fylkeslegen i Nord-Trøndelag kritiserer psykiatritilbudet i Helse Nord-Trøndelag fordi de mener en pasient som var svært syk ikke fikk hjelp.

Marit Dypdal Kverkild

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild kommer med sterk kritikk av psykiatrien i Helse Nord-Trøndelag.

Foto: NRK

Den samme pasienten tok senere sitt eget liv, og nå mener fylkeslegen at vedkommende ikke fikk forsvarlig hjelp fra helseforetaket.

– Hvor dårlig må man være for å få hjelp i psykiatrien? spør fylkeslege Marit Dypdal Kverkild.

– Ikke bra nok

Kverkild mener helseforetaket ikke ga pasienten den hjelpen vedkommende trengte.

– Vi mener at det ikke er gitt forsvarlig helsehjelp til denne pasienten, og det begrunner vi med at pasienten i utgangspunktet ble avvist fordi de mente at pasienten ikke var psykisk syk nok. Vi mener at psykiatrien burde ha tatt imot den pasienten her, sier hun til NRK.

Nå har fylkeslegen vurdert helsehjelpen som ble gitt over et lengre tidsrom i fjor og i år. Tilsynssaken ble avsluttet tidligere i sommer, og Kverkild er tydelig på at den hjelpen som ble gitt, ikke var bra nok.

– Brudd på lovverket

– Her dreier det som om flere brudd på lovverket, som vi ser det. For det første sa psykiatrien at pasienten ikke var psykisk syk nok til å få time. Det mener vi er feil, fordi fastlegen skrev at pasienten hadde hatt psykiske problemer i flere år, og ikke var i jobb.

Ifølge fylkeslegen hadde pasientens fastlege forsøkt med medisinering og støttesamtaler over lengre tid.

– Det var kontakt med sykepleier i kommunen, men det var ikke noe som hjalp. Da mener vi at pasienten burde fått time, og når den timen omsider kom, kom den for seint. Pasienten burde kort og godt fått time mye før, sier hun.

– Og når pasienten fikk time, var det god nok behandling da?

– Nei, det var det ikke. Fastlegen ba om hjelp til medisinering fordi man hadde prøvd ulike medisineringer, og ulike medisiner over lang tid. Medisinene hjalp ikke. Da mener vi at en lege eller psykiater burde hatt kontakt med pasienten i psykiatrien. Men verken lege eller psykiater hadde kontakt med pasienten. Det ble ikke gjort noe med medisineringen, og det var ikke bra nok, mener Marit Dypdal Kverkild.

– Trangt nåløye

Fylkeslegen mener at fastlegen gjorde det rette, og henviste pasienten videre til Helse Nord-Trøndelags psykiatritilbud. Men hun mener det som skjedde etterpå er urovekkende.

– Når da psykiatrien ikke gir time, lurer vi på hvor trangt nåløyet for å komme inn til behandling. Vi skjønner lite av hvorfor denne pasienten ble avvist. Vi er veldig uenig i beslutningen, og pasienten burde fått time, forteller fylkeslegen.

Helse Nord-Trøndelag har fått frist til 10. september med å komme med tiltak. De kan ikke kommentere saken på grunn av taushetsplikt, og de opplyser at saken er under tilsyn.

– Signalene som fylkeslegen gir, blir tatt til etterretning, opplyser Helse Nord-Trøndelag til NRK.