Hopp til innhold

Nekter for mafiavirksomhet

Enkelte av de sju tiltalte i norgeshistoriens største dopingsak legger alle kort på bordet, andre nekter for alt. Men samtlige tiltalte avviser å ha vært med i en velorganisert dopmafia.

Statsadvokat Unnis Sandøy

Statsadvokat Unni Sandøy innledet dopingrettssaken med å lese tiltalebeslutningene mot de tiltalte.

Foto: Joar Elgåen.

Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, startet den store dopingrettssaken i Trondheim tinghus i formiddag med å lese opp de svært omfattende tiltalebeslutningene.

Tiltalene varierer noe i omfang, men for hovedmennene i saken dreier det seg om produksjon og salg av over 3,3 millioner dopingtabletter. Dopet skal være solgt til tusenvis av kunder over hele landet i ni år fra 2003 til 2012.

Pillemakeren la kortene på bordet.

En 44 år gammel mann med kallenavnet «Trykkern» skal ha laget dopingmidlene hjemme hos seg på oppdrag fra flere av de andre tiltalte. I retten i dag erkjente han straffskyld for alle tiltalepunkter mot seg. Eneste unntak var hovedpunktet om at det skal ha skjedd som del av en organisert kriminell gruppe. Dette svarte han nei til.

Advokat Jon Reidar Aae

Advokat Jon Reidar Aae.

Foto: Joar Elgåen

Forsvarer Jon Reidar Aae sier 44-åringen er innstilt på å forklare seg detaljert om sin egen befatning med den store dopingproduksjonen.

–For ham har det blitt et spørsmål om å erkjenne det han har vært med på, sier Aae.


Oppdragsgivere sa nei

En 39 år gammel mann som skal ha vært oppdragsgiver til «Trykkern» fra 2003 til 2008 nektet all skyld. Mannen er tiltalt for å blant annet stilt produksjonsutstyr til rådighet og vært rådgiver i den enorme produksjonen, men svarte nei på samtlige tiltalepunkter.

Det samme gjorde en 27 år gammel mann som er tiltalt for å ha overtatt som oppdragsgiver i dopingnettverket i 2008. Han nektet alt, også tiltalepunkter om hvitvasking av 850.000 kroner han skal ha tjent ulovlig på dopingsalget.

Ytterligere en av de antatte oppdragsgiverne i nettverket, en 28-åring, tilsto delvis skyld for omfattende produksjon og salg.

Nettredaktøren tilstod

En 27 år gammel mann er tiltalt for å ha etablert og drevet nettstedet «Anabolic Forums», der politiet mener mesteparten av det enorme dopingsalget skal ha skjedd. Han tilsto i retten at han drev nettstedet slik tiltalen beskriver, og erkjente også å ha vært mellommann i en lang rekke pengeforsendelser.

Etter det NRK kjenner til har han innrømmet i flere politiavhør at en av hans jobber var å ta imot postpakker med store kontantbeløp som var oppgjør for dopingmidler. Han har overfor politiet forklart at han plukket ut fra pakkene de beløp han skulle ha for jobben, og sendte deretter pakkene videre til hovedmennene i systemet.

To menn på 34 og 28 år er tiltalt for medvirkning ved at de skal ha transportert både råvarer og ferdig doping, og smuglet inn råvarer fra utlandet. Begge erkjente delvis straffskyld i formiddag.

–Ingen dopmafia

Selv om de sju tiltalte på rettssakens første dag ser ut til å ha noe ulik iver etter å tilstå, er samtlige enige på ett sentralt punkt. Alle nekter skyld etter straffelovens § 60a, den såkalte mafiaparagrafen. Seks av dem er tiltalt for å ha drevet produksjon og salg som del av en organisert kriminell gruppe.

Advokat Christian Wiig

-Hovedslaget kommer til å stå om mafiaparagrafen, mener advokat Christian Wiig.

Statsadvokaten mener å kunne bevise at slike bindinger finnes, og bruken av mafiaparagrafen kan trekke straffenivået kraftig oppover i saken. Maksimumsstraffen for grov dopingkriminalitet er seks års fengsel, men dømmes de for organisert kriminalitet øker strafferammen til 11 år.

Forsvarerne forventer at dette blir hovedpunktet under dopingsaken.

–Jeg tror slaget kommer til å stå om den såkalte mafiaparagrafen, altså spørsmålet om organisert kriminalitet. Jeg tror at vi kommer til å bruke mesteparten av tiden i saken på akkurat det forholdet, sier advokat Christian Wiig som forsvarer en av de sju.

Dopingmidler

Dette er noe av det politiet fant under aksjonen mot dopmiljøet.

Foto: Politiet.