Hopp til innhold

Nå kan du få netthjelp mot søvnproblemer

En av sju nordmenn har søvnproblemer, men nå kan mange få kognitiv terapi gjennom verdens største forskningsprosjekt.

Trøtt, søvnproblem

Kognitiv søvnterapi innebærer å etablere rutiner og å snu den mentale innstillingen til søvn.

Foto: Colour Box

Fredag lanseres verdens største forskningsprosjektet på søvnproblemer noensinne. «Sleep Healthy Using The Internet» er et interaktivt nettbasert program som tilsvarer det du blir tilbudt i samtaleterapi med psykolog eller søvnspesialist.

– Søvnproblemer er et av de hyppigste helseproblemene vi har her i landet. Og selv om mange har god effekt av sovemedisiner, vet vi at kognitiv terapi er den aller beste behandlingsformen, sier psykologspesialist ved NTNU, Håvard Kallestad.

LES: – Søvnløshet kan utløse psykiske lidelser

– Tilbring mindre tid i sengen

Håvard Kallestad

– Problemet er at det er veldig får som får tilbud om kognitiv behandling. De fleste får kun tilbud om medisiner, sier søvnforsker Håvard Kallestad.

Foto: NTNU

Det er mange ulike årsaker til at folk blir kronisk søvnløse.

– Men når de først har blitt det, begynner de å oppføre seg bemerkelsesverdig likt. Typisk er å ligge i sengen og forvente at man ikke får sove, og dermed ikke få sove.

Kognitiv terapi går i hovedsak ut på å endre atferdsvaner måter vi tenker på.

– Noe av det behandlingen går ut på er å tilbringe mindre tid våken i sengen. Det betyr at man i begynnelsen kanskje bare tilbringer seks timer i sengen, før vi gradvis øker tiden, sier Kallestad.

– Har lært meg å sove

Dagny Ann Sandnes fra Bergen har allerede testet ut kognitiv søvnterapi. Over et halvt år fulgte hun et program hvor hun blant annet måtte rydde opp i tankene sine.

– Jeg var litt skeptisk i begynnelsen, og syntes det var litt teit. Men jeg har hatt veldig god effekt av det. Nå sover jeg faktisk godt, sier hun.

Sandnes pleide å våkne 3-4 ganger hver natt og var våken opp til en time hver gang.

– Jeg lå i sengen og leste for å bli søvnig igjen, samtidig som jeg ble stresset ved tanken på at jeg skulle stå opp på morgenen. Men nå har jeg rett og slett lært meg å sove.

Søvnløshet

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet

Foto: ScanStockPhoto

Bruker HUNT-materiale

Kallestad oppfordrer de som bor i Nord-Trøndelag om å bli med på den store behandlingsstudien som starter fredag 26. februar. På nettsiden sovnmestring.no kan du se om du kvalifiserer til å være med på behandlingen.

– Vi har plass til 1500 deltakere. Grunnen til at vi gjør dette i Nord-Trøndelag, er at den store helseundersøkelsen derfra gjør at vi kan undersøke en del andre ting også. Etterhvert håper vi at vi kan tilby dette opplegget over hele landet.

– Har du ett enkelt tips til de som ikke kan følge et organisert opplegg?

– Det aller viktigste enkelttiltaket du kan gjøre hvis du sliter med å sove, er å stå opp til samme tid hver eneste dag. Det er veldig kjedelig å stå opp tidlig også i helgene, men det er en forutsetning for å komme videre, sier søvnforskeren.

LES: Søvnvansker kobles til hjertesvikt