Hopp til innhold

Harry Potter danker ut Bibelen

Når folk skal liste opp de ti viktigste bøkene de har lest, troner Harry Potter-serien helt på toppen, hele fem plasser foran tidenes mestselgende bok, Bibelen.

Harry Potter og Jesus

Historien om Harry Potter blir oftere nevnt som betydningsfull enn historiene om Jesus.

Foto: Warner Bros./ Carl Bloch

John Brumo, litteraturviter NTNU

BETYDNINGSFULL LISTE: Litteraturviter John Brumo mener slike big-data analyser er interessante, selv om det kanskje ikke blir representativt når det kun er folk som har valgt å skrive på Facebook som er med.

Foto: Margrete Nåvik / NRK

– Når jeg ser på denne lista tenker jeg at det er mye litteratur med de store spørsmålene i, det gode mot det onde, sier litteraturviter John Brumo ved NTNU.

Lista han har foran seg er lagd av nettforsker Lada Adamic ved Universitetet i Michigan i USA.

Hun har analysert over 130.000 facebookstatuser etter farsotten der folk ble utfordra til å liste opp de ti mest betydningsfulle bøkene de har lest.

Hele 21 % av dem som deltok hadde Harry Potter på førsteplass, tre ganger så mange som førte opp Bibelen på sin førsteplass.

– Historier man føler man er med i

Det som kjennetegner de mest populære bøkene på lista er at de er historier som folk identifiserer seg med, sier litteraturforskeren.

– Det er noe som er karakteristisk for den gode litteraturen, at det føles som du har opplevd det selv, sier Brumo.

Han er ikke overrasket over bøkene folk rangerer på topp.

– Ringenes Herre, Harry Potter, Hunger Games for eksempel handler om det gode mot det onde, hat og kjærlighet, det er de store spørsmålene som mange kan forholde seg til og lese sin egen situasjon inn i.

Gjennomsnittsalderen i analysen er 37 år, og de fleste kommer fra USA, Storbritannia og India, så det er ingen norske bøker på lista. Men Brumo tenker at Hamsun og Ibsen er typiske norske forfattere som ville vært nevnt av nordmenn.

– Det som blir anerkjent som god litteratur av mange, er litteratur som evner å beskrive livet på en måte som mange kan kjenne seg igjen i, sier han.

De riktige bøkene?

Bok-farsotten har vandret rundt på Facebook i et års tid, men Adamic brukte statuser som ble lagt ut i løpet av to uker i august.

Folk blir oppfordret til å legge ut de første titlene de kommer på, og ikke tenke seg om for å velge de «riktige» bøkene.

– Det kan jo hende at noen har tenkt seg litt om likevel, sier Brumo.

Selv om folk gjerne liker å framstille seg selv litt bedre, finere og smartere i sosiale medier enn de egentlig er, mener han at det er ei interessant liste.

– Jeg tror at vi først og fremst leser bøker fordi vi liker å lese bøker.

– Så jeg tror ikke den selvframstillingsdimensjonen er så tydelig ved lesing, siden det er så privat. Mee det er klart at all forbruk sier noe om oss, sier Brumo.