Hopp til innhold

Håkon Bleken om Hannah Ryggen

Hun laget et teppe om mannen sin som havnet på Grini under krigen. Håkon Bleken mener Hannah Ryggen er en av de store kunstnerne etter Edvard Munch.

Grini-teppet Hannah Ryggen

Grini-teppet av Hannah Ryggen.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

Hannah Ryggen er virkelig en betydelig kunstner på linje med Arne Ekland, ikke minst politisk. Hun var jo kommunist og mannen kom jo da ganske raskt på Grini under krigen. Og det laget hun da altså et teppe om, åpner Håkon Bleken.

Grini-tepppet Hannah Ryggen
Foto: Kjetil Nesgård / NRK

Grini-teppet viser hennes mann, Hans Ryggen, som sitter på Grini og maler et dødningshode mens han drømmer seg tilbake til tiden på Ørlandet der datteren rir på hesten og alt er idyll.

– Hannah vevet teppene sine på en måte som gjorde at hun bare så 20 cm av teppene, og hun hadde ingen skisser. Hun vevet det mens det ble rullet sammen, og når hun da rullet det opp igjen var det jo ganske utrolig at det sto der, sier han videre.

Opprinnelig svensk

Hannah kom opprinnelig fra Sverige, og møtte Hans Ryggen under studier i Düsseldorf. De var begge kommunister, noe som også kom til uttrykk i hans bilder.

Bleken kan også fortelle at hun var klar over sin betydning og sitt eget geni, og at hun også skapte kontroversielle kunstverk.

Grini-teppet Hannah Bakken

– Hun laget jo også et teppe som ble brettet inn på verdensutstillingen i Paris. Det var en etioper på teppet som stakk spydet i hodet på Mussolini, og etter kraftige protester fra den italienske ambassaden ble teppet brettet inn.

En av de store etter Munch

– Hun er jo avgjort på linje med Arne Ekland, så hun er jo en av de store kunstnerne etter Munch.

Det er også en stor samling på Ørlandet av hennes tekstiler.

Håkon Bleken forteller om andre trønderske kunstnere i radio og på nett neste fredag.

Hannah Ryggen

Flere av Hannah Ryggens tepper henger utstilt i kultursenteret på Ørland.

Foto: Linda Bjørgan
Hannah Ryggen

Hannah Ryggen hentet mange motiver fra Ørlandet i teppene sine, som her med Austråttborgen.

Foto: Linda Bjørgan