Hopp til innhold

Gripende premiere for vikinger

Sterke kvinneskjebner og Nils Ole Oftebro som snakket tilnærmet flytende trøndersk rørte publikum under premieren av "Den siste viking" i Rissa.

– Menneskene boka «Den siste viking» handler om levde med døden midt i livet. Jeg har bedt skuespillerne lodde dypt i seg selv og lete etter egen angst i egne liv når de spiller rollene sine, sa regissør Margreth Olin før premieren torsdag kveld.

For sjette gang siden 2001 har Museet Kystens Arv på Stadsbygd i Rissa satt opp forestillingen «Den siste viking» etter Johan Bojers roman med samme navn.

Bojer kom fra Rissa, og beskriver i boka livet slik han opplevde at det kunne være for flere av sine sambygdinger. Både for mennene som dro på lofotfiske, og for kvinnene som ble igjen hjemme.

Den siste viking 2013

Regissør Margreth Olin i samtale med Paul Ottar Haga før premieren på Stadsbgd torsdag kveld.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK


- Jeg sys det er viktig at vi med denne dramatiseringen kan være med på å formidle en del av vår kulturhistorie, og at vi kan ta vare på arven vi har med oss. Det sier noe om identiteten vår i dag og hvem vi er, sa Olin.

Sterke kvinneskjebner

Toralv Maurstad har hatt hovedrollen i forestillingen tidligere. I år spiller Nils Ole Oftebro Jakob Åsan – eller Jakob Pinade med litjfoten som han helst blir kalt. Det gjorde han på tilnærmet kav trøndersk.

Margreth Olin er kjent som dokumentarfilmskaper, og har blant annet regissert spillefilmen «Engelen» med Maria Bonnevie i hovedrollen.

I "Den siste viking" lar hun litt av det saftige språket både nordlendinger og trøndere kan ha komme til uttrykk. Det skjedde blant annet i scenen hvor trønderne kommer opp til Lofoten og møter gamle bekjente fra nordnorge. Paul Ottar Haga som Krestaver Myran blir da møtt med salven "Krestaver - din ramsalte, uvaska havkuk". Som et eksempel. Til latter fra pulikum.

Den siste viking 2013

Marja Myran (Grethe Rostad) og Berit Hylla (Evy Kasseth Røsten) med hver sine tøffe skjebner.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

Olin har tolket Johan Bojers bok litt annerledes enn tidligere regissører og kvinnenes skjebner er sterke i forestillingen.

Evy Kasseth Røsten spiller Berit Hylla som ikke har et enkelt liv sammen med mannen Elezeus som slår henne. Her var det mange rørende scener torsdag kveld.


Henrik for første gang

Til sammen 80 personer står bak forestillingen. Mange av disse er amatørskuespillere fra Rissa Ungdomslag.

Den siste viking 2013

Stein Åge Nesdal fra Rissa Ungdomslag har vært med hvert eneste år siden den første oppsetninga av forestillinga i 2001.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK


– Jeg har vært med hver eneste gang, fem ganger som Arnt Åsan, men denne gangen er jeg Henrik Rabben, sier Stein Åge Nesdal.

– Det er et rollesprang hvor jeg går fra å være den største pysa om bord i båten til å bli en av de sindigste karene.

Henrik Rabben er blant annet den som i en scene gir Elezeus velsignelsen på dødsleiet.

Ti forestillinger


«Den siste viking» beskriver menneskeskjebner og hvordan livet kunne være for trønderske forfedre for ikke så lenge siden.

Musikken i forestillingen er ved Hilmar Ørn Hilmarsson og Ola Kai Ledang. Stadsbygd Mandssangerforening er med og synger.


Forestillingen settes opp ti kvelder og arrangøren Museet Kystens Arv baserer seg på at mange tar turen fra Trondheim for å se stykket.


Før premieren uttalte direktør for Museet Kystens Arv, Bernt Brevik, at han var veldig nervøs. Over tusen mennesker kom til amfiet på Stadsbygd for å se forestillingen.


I ettertid oppsummerer museumsdirektøren slik:


– Dette var en dristig oppsetning. Margreth flyttet fjell med sin nytenkning. Nils Ole var større enn stor i rollen som Jacob, selv om han ikke snakker flytende trøndersk. Hans tolkning vil huskes.

Den siste viking 2013

Nils Ole Oftebro var en sterk rød trå med mye humor i 'Den siste viking'.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK