Hopp til innhold

En av ti jenter har blitt pressa til sex

En av ti jenter i videregående skole har blitt pressa til munnsex eller samleie. Det viser en undersøkelse fra NTNU.

Presset til sex

En av ti jenter i den videregående skolen har blitt pressa til sex.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair

Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair er forskere ved Psykologisk institutt ved NTNU. De har undersøkt hvordan seksuell trakassering foregår i videregående skole.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Dette er skremmende høye tall, sier NTNU-forsker Leif Edward Ottesen Kennair.

Sammen med kollega Mons Bendixen ved Psykologisk institutt ved NTNU, har han gjort en omfattende undersøkelse om seksuell trakassering blant elever på videregående skoler i Sør-Trøndelag.

1600 elever ved i alt ni skoler i fylket har svart på spørreskjemaet som ligger til grunn for undersøkelsen, som blir omtalt i forskningsmagasinet Gemini i dag.

Gutter blir også trakassert

Som venta er det flest jenter som sier de har blitt seksuelt trakassert. 54 prosent av jentene har opplevd å få kommentarer på kropp, utseende og privatliv.

Men det kommer også fram at hele fire av ti gutter har opplevd å bli seksuelt trakassert – både av jenter og av andre gutter.

Hore, bitch, ludder, kuk, homo og lesbe er ord mange elever i den videregående skolen opplever å få slengt etter seg.

Mer trakassering på yrkesfag

Både jenter og gutter på yrkesfag opplever sextrakassering i større grad enn gjennomsnittet.

To av ti jenter på yrkesfag har opplevd å bli pressa til sex.

Samtidig viser undersøkelsen at minoritetsgrupper blir trakassert i større grad enn andre. Både homofile, lesbiske og bifile, og elever med minoritetsbakgrunn, er mer utsatt for denne typen mobbing og hets.

Politikerne må gjøre noe

Dette er den første kartlegginga som er gjort av seksuell trakassering i videregående skoler i Norge.

– Seksuell trakassering i videregående skole viser seg å være et stort og omfattende problem, og politikerne er nødt til å gjøre noe med det, sier NTNU-forsker Leif Edward Ottesen Kennair.

– Ønsket vårt er at kunnskapen vi får fra undersøkelsene våre vil bidra til at seksualundervisninga i skolen blir bedre, slik at vi kan hindre denne trakasseringa, sier Ottesen Kennair.

Sammen med kollegaen er han godt i gang med en ny undersøkelse om sextrakassering blant elever på videregående. Denne gangen håper de å få med så mange som 5000 elever på 22 videregående skoler i Sør-Trøndelag.