Hopp til innhold

Sondre (6): Nær meid ned av scooter

Mandag var det like før andreklassingen Sondre ble påkjørt av en scooter. Ifølge naboene til Strinda videregående skole i Trondheim er det mye uforsvarlig scooterkjøring til og fra skolen.

Naboene til Strinda videregående skole i Trondheim mener det er mye uforsvarlig scooterkjøring til og fra skolen. Mandag ble Sondre (6) nær meid ned av scooter

Rundt 350 elever kjører moped eller scooter til Strinda vgs. Naboene er bekymret for trafikksikkerheten. I år har det vært to nestenulykker ved skolen.

– Jeg ble nesten påkjørt på vei til skolen, forteller Sondre.

Storesøsteren Ingeborg har også hatt lignende opplevelser.

– Da jeg skulle begynne i første klasse ble jeg neste påkjørt da jeg skulle gå over gata, Motorsykkelen så meg ikke, forteller Ingeborg.

Kari Mette Murvoll

Kari Mette Murvoll skjønner at ungdommene vil kjøre scooter, men mener det kjøres for uansvarlig.

Foto: Morten Andersen / NRK

Siden åpningen av nyskolen på Strinda har naboene opplevde en økning i scootertrafikken til og fra skolen. Videregåendeelevene deler veien med elever på Berg barneskole. Det går 1100 elever på Strinda vgs., 350 av disse kjører scooter til og fra skolen. Nå krever naboene tiltak for å bedre trafikksikkerheten.

– Barn som er på vei til skolen møter et tog av scootere. Disse har ofte høy fart, følger ikke høyreregelen, kjører vimsete, korter ned svinger og er i det hele tatt farlige, sier Kari Mette Murvoll som er en av de bekymrede naboene.

LES OGSÅ: Trafikksikkerhet på timeplanen.

– Gjør det vi kan

Trond Hofstad er rektor ved Strinda vgs. Han sier de flere ganger har tatt opp naboenes bekymringer med elevene.

– Vi gjør det vi kan for å få elevene til å forstå at de skal ta hensyn i trafikken. Det er viktig at vi gjør vårt for å gjøre skoleveien trygg for elevene som skal til Berg og Blussuvoll skole, sier Hofstad.

Hva gjør dere nå for å bedre situasjonen?

Trond Hofstad

Rektor ved Strinda vgs., Trond Hofstad sier de flere ganger har snakket med ungdommene om trafikksikkerhet.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Vi tar umiddelbart kontakt med politiet. Vi har et samarbeid med politiet allerede, men vi ønsker et møte med politiet, skoleeier og en representant fra Trondheim kommune for å se litt mer overordnet på trafikksituasjonen, forteller Hofstad.

Et paradoks

Murvoll forstår at elever ønsker å kjøre til skolen, men mener det må gjøres mer for å få elevene til å reise kollektivt.

– At ungdommer liker å kjøre scooter forstår jeg kjempegodt. Det er paradoksalt at Trondheim kommune har vært tøffe for å tvinge voksne over på sykkel og buss, mens spreke ungdommer skal få kjøre scooter til skolen, sier Murvoll.

Murvoll tror at ungdommer, i likhet med voksne, må tvinges til å la motorisert kjøretøy og heller gå over til å reise kollektivt eller sykle.

Stine Norevik

Stine Norevik er elev ved Strinda vgs. Hun sparer mye tid på å kjøre scooter til skolen.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Vi har blitt møtt med forståelse når vi har ringt til rektor, men nå har vi sett at dette ikke er nok. Så langt har det bare blitt lagt til rette for bedre parkering scooterne på Strinda. Vi ønsker andre tiltak, sier Murvoll.

LES OGSÅ: Ber folk klippe hekken.

Praktisk å kjøre scooter

I den siste tiden har det blitt merkbart flere som kjører scooter til Strinda.

– Det har alltid vært mange scootere, men det har nok blitt flere i løpet av siste skoleår. Det ser ut som mange av elevene som er avhengig av å skifte buss i Trondheim sentrum, heller velger scooter eller moped, sier Hofstad.

Stine Norevik går på Strinda vgs. og kjører scooter til skolen.

– Det er dumt hvis små barn blir redd, men vi må få lov til å kjøre til skolen. Alle prøver å ikke kjøre stygt, men det er mange som har dårlig tid, så jeg skjønner at det er et problem, forteller Norevik.

Hun sparer mye tid på å kjøre scooter i stede for å ta buss.

– For meg tar det fem minutter å kjøre scooter til skolen, men nesten en time dersom jeg tar buss, sier Norevik.