Thorbjørn Kristensen (62) fra Trondheim tar med seg tittelen «speciality winner» hjem fra Skottland etter verdensmesterskapet i havregrøtlaging. Hans norske vafler av havregrøtrøre slo an blant de fire i juryen.
– De spiste opp absolutt alt, og sa at retten glir rett inn på en Michelin-restaurant, sier Kristensen til NRK.
Eldgammelt vaffeljern
Utøvere fra hele verden var samlet i landsbyen Carrbridge for det 22. årlige Golden Spurtle World Porridge Making Championship i helga. Med bare tre ingredienser – salt, vann og havremel – kjempet de om å lage den aller beste havregrøten.
Del to av konkurransen handlet om å lage den beste spesialretten.
– Vaflene mine er lagd av en spesiell havregrøtrøre, toppet med vaniljekrem, frukt og et sjokoladedryss. Sjokoladen er selvfølgelig tradisjonell, norsk melkesjokolade, sier Kristensen.
Han hadde med seg et svintungt og eldgammelt vaffeljern til Skottland for å gjøre et ekstra nummer av vaffelretten.
Havrevaflene hans konkurrerte blant annet med en havredrink, en havresalat, en havresuppe og en havrerett med skalldyr.
Finjusteringer før neste VM
Forkjærligheten for havregrøt startet med at Kristensen måtte ned i vekt. Med sin selvkomponerte havregrøt raste han ned 26 kilo på et halvt år.
Simon Rookyard ble kåret til verdens beste havregrøtlager. Kristensen er ikke skuffet over at han ikke fikk tittelen, men hevder at han skal gjøre alt han kan for å klare det neste år.
– Jeg smakte på finalegrøtene, og sier bare: Gi meg ett år! Finalistene hadde blant annet brukt en grovere type mel enn meg. Kanskje var jeg også litt for beskjeden med saltmengden. Noen finjusteringer må til, sier Kristensen.