NRK Meny
Normal

Har gjort kaffepausen til en konkurranse

Det er kun vann fra springen nordmenn drikker mer av enn kaffe. For niende år på rad skal landets mest avslappede kaffedrikker kåres, under NM i Slappa.

Kaffepause

NM i Slappa er en rolig form for konkurranse

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Etter å ha unnagjort delfinaler i Trondheim og Bergen, har vinnerne derfra fått påspandert tur til lørdagens finale i Oslo. Suverent best til å slappe av i Trondheim var Robin Andre Larsen.

– Jeg gikk bare tilfeldigvis forbi og så at det var en konkurranse. Da våknet vel konkurranseinstinktet litt, forteller han.

Etter å ha slappet av på mesterlig vis, blir det nå en tur til Oslo for trønderen. Til tross for at han står opp grytidlig i jobben som baker, er han ikke av de som drikker mest kaffe.

– Nei jeg klarer meg egentlig veldig greit uten. Sånn sett var det vel litt overraskende at jeg vant.

Ville få nordmenn til å slappe av

– Det startet med en undersøkelse der vi registrerte at nordmenn er på stresstoppen i Europa. For å få folk til å slappe av tenkte vi at å lage et opplegg rundt kaffepausen var en god plan. Det er et godt avbrekk i hverdagen for veldig mange, sier Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

Det er ingen påmelding til konkurransen, og alle som vil kan delta. Den eldste deltageren var hele 88 år gammel.

– Folk bare går forbi og setter pris på å få gratis kaffe. Så har vi hengekøyer stående, og da er det jo fort gjort å legge seg litt nedpå. Vi kan ikke drive med stress rundt konkurransen og påmelding. Det hadde vært helt mot hensikten, ler Lynes.

Robin Andre Larsen

Robin Andre Larsen (i midten) stakk av med seieren i Trondheim

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Rolig konkurranse

Selve konkurranseformen er enkel. Den som har lavest gjennomsnittspuls i løpet av fem minutter i hengekøya står igjen som vinner. Larsen var helt nede i 48 da han deltok. Det høres enkelt ut, men det kan bli noen utfordringer.

– Når det kommer en sykepleierstudent i hvit frakk for å måle pulsen din, er det vel fort gjort at den stiger litt, ler Lynes.

Larsen merket også at dette var konkurranse.

– Vi lå fem stykker i hver vår hengekøye på en scene. Da blir man jo fort litt stressa.

Selv om kaffe i seg selv ikke akkurat senker pulsen, tror Lynes at det har å gjøre med assosiasjonene folk har til den.

– En tur til kaffeautomaten på jobb, der man får strukket litt på beina eller pratet med kolleger er et viktig avbrekk i hverdagen. Da kommer man gjerne tilbake til pulten avslappet og med nye krefter.