Hopp til innhold

– Det handler jo om livet og døden

Årets Olsokkutstilling på Stiklestad er herved åpnet. Ulla-Mari Brantenberg stiller ut glassvaser og fat i alle farger og fasonger.

Ulla-Mari Brantenberg

Ulla Mari Brantenberg er en av de mest anerkjente norske glasskunstnerne. Hun er årets Olsokkunstner.

Foto: SNK/Espen Storhaug

Hvert år siden 2001 har Stiklestad Nasjonale Kultursenter utpekt en Olsokkunstner. Tidligere har både Bleken, Gullvåg, Sitter, Nupen, Wideberg hatt det oppdraget. I år er det Ulla-Mari Brantenberg sin tur.

– Det handler jo om livet og døden, uansett hvordan vi snur og vender på oss. Det er det vi holder på med, sa Brantenberg i sin tale under åpningen av utstillingen.

– Det at hun kommer til Stiklestad, en åker i Nord-Trøndelag, det er en stor sak for oss.

Fagsjef ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Per Steinar Raaen.

Ny forståelse av helgenen

Brantenberg har tatt for seg livet til Olav Haraldsson. Etter å ha lest seg opp fikk martyrkongen og helgenen en ny betydning for kunstneren.

– Uansett om vi bøyer oss for det kristne eller en annen religion så har vi alle en lengsel i oss etter noe som er høyere, bedre eller større enn oss selv, sier Brantenberg.

Les også: Hysj, ikke forstyrr Stiklestadspelet.

– Vi er beæret

Brantenberg føyer seg inn i en lang rekke anerkjente kunstnere som har takket ja til å være Olsokkunstner. Dette er fagsjef ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Per Steinar Raaen svært fornøyd med.

– Det at hun kommer til Stiklestad, en åker i Nord-Trøndelag, det er en stor sak for oss, sier Raaen.

– Hun er en av de mest anerkjente norske glasskunstnerne. Hun har produsert masse og har hatt utstillinger i store deler av verden, legger Raaen til.

Les også:Olav den hellige var en massemorder.

Ikke hvem som helst blir spurt om å bære Olsokkunstner.

– Det må være en kunstner som har dokumentert høy kvalitet over lengre tid og som gjerne har utstillinger i internasjonal sammenheng.

Hør radioreportasjen her: