Hopp til innhold

Elivas flukt i 1944 rørte dagens flyktninger

I 1944 ble Eliva Henriksen tvangsevakuert av tyskerne. Tirsdag delte hun historier med flyktninger fra blant annet Eritrea og Syria.

Eliva, Olaf og flyktningene

Etter å ha sett film og diskutert egne opplevelser, fikk Olaf Skogmo (til høyre i bildet) og storesøster Eliva Henriksen smake på buffeen med internasjonal mat.

Foto: Laila Lanes / NRK

Okbamichael

Hidray Abraha Okbamichael fra Eritrea.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg gikk tilbake til den tiden da vi selv måtte flykte. Det var tungt å tenke tilbake til, men samtidig lærerikt, sier Hidray Abraha Okbamichael fra Eritrea.

Sammen med rundt 50 andre flyktninger fra Somalia, Syria, Eritrea og andre land har han nettopp sett NRK-dokumentaren «Elivas reise».

Dokumentaren handler om Eliva Henriksen, som i 1944 fikk en tysker på døra i Skardalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Tyskeren ba Eliva, som da var ni år, og resten av familien om å pakke sakene sine. De skulle til Melbu. På vei ut av bygda så hun mørke hus og nedslaktede dyr. I løpet av den vinteren ble også bygda Skardalen brent og rasert av tyskerne.

70 år senere reiste Eliva tilbake til Melbu, med NRK med på turen.

Nett-TV: Se «Elivas reise»:

Eliva Henriksen reiser tilbake til dit hun ble tvangsevakuert.

– Vi kan lære av slike folk

Eliva Henriksen

Eliva Henriksen da hun var 9 år.

Foto: Privat

– Jeg lærer syrisk, ett ord av gangen. Å møte disse menneskene er både nyttig og interessant. Når jeg hører hva de har gjennomgått kjenner jeg meg igjen, sier Olaf Skogmo, Elivas lillebror, som også opplevde evakueringen i 1944.

Søsknenes møte med flyktningene i Lenvik var organisert av Olavs datter, Anne Grete Normann, som i dag er leder for flyktningtjenesten i kommunen.

– Da jeg så filmen om tante slo det meg at det er mange likheter mellom hennes historie, og det flyktningene her kan fortelle. I Norge i dag er vi så fjernt fra krig og elendighet som vi kan komme. Kanskje hadde vi forstått litt mer, dersom vi hadde hatt flere som tante og pappa, sier Normann.

Eliva satt selv igjen med mange inntrykk etter møtet med flyktningene.

– Mange av følelsene fra krigen kommer tilbake når jeg prater med disse menneskene. Jeg er glad de kan føle seg trygge her til lands, sier hun.

Eliva Henriksen og lillebror Olaf Skogmo måtte flykte under andre verdenskrig. Møtet med dagens flyktninger rørte dem.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark