Eliva får møte statsministeren

Statsministeren kommer til Tromsø på mandag – og da møter hun tre av kvinnene fra «Høsten de mistet alt» på kafé. En av dem er 79-åringen Eliva Antona Henriksen.

Eliva Henriksen

MØTER STATSMINISTEREN: Eliva Antona Henriksen er en av tre fra 'Høsten de mistet alt' som får møte Erna Solberg. Henriksen ble tvangsevakuert fra Nord-Troms til Melbu i Nordland under krigen.

Foto: Dan Henrik Klausen

Historiene fra NRKs temasending om tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms har fått mye oppmerksomhet den siste uka.

Nå har til og med statsminister Erna Solberg bedt om å få møte noen av dem som delte sine historier. Statsministeren kommer til Tromsø på mandag – og da møter hun tre av kvinnene fra "Høsten de mistet alt" på kafé.

Janneke van der Ros og Julie Brodtkorb Voldberg

Erna Solbergs høyre hånd Julie Brodtkorb sier at dokumentarserien om tvangsevakueringen i Finnmark har gjort sterkt inntrykk på statsminister Erna Solberg.

Den ene heldige er Eliva Antona Henriksen:

– Jeg trodde det ikke, det var vanskelig å tro at det var sant. Det var et slit den gangen, så det er en stor ære å møte statsministeren for oss, sier Henriksen til NRK.

Her kan du se dokumentarserien «Høsten de mistet alt» del 1.

Her kan du se dokumentarserien «Høsten de mistet alt» del 2.

Her kan du se dokumentarserien «Høsten de mistet alt» del 3.

– Sterkt inntrykk

Reidun Mellem og Ruth Nordli er de to andre som får møte statsminister Erna Solberg mandag.

Fra den lille bygda i Nord-Troms ble ni år gamle Eliva tvangsevakuert til Melbu i Nordland. Etter at NRK fortaltes hennes historie – og mange andre historier i "Høsten de mistet alt" – har statsminister Erna Solberg fattet særlig interesse for kvinnene som delte sine historier.

– Jeg tror historien til Eliva og de andre som mange fikk se i NRKs dokumentar, om tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark gjorde sterkt inntrykk. Det gjorde det også på statsministeren, sier Julie Brodtkorp, statssekretær ved Statsministerens kontor til NRK.

Statsminister Solberg med rød trøye og blå jakke utenfor Marienlyst i Oslo

Mandag møter statsminister Erna Solberg tre av kvinnene som ble tvangsevakuert under krigen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Eliva har mye hun har lyst å fortelle statsministeren. Hun husker godt, og har skrevet ned alle minnene fra det året da det trygge livet fikk en brå slutt.

– Det er veldig mye, det er ikke mulig bare å plukke ut noe fra den tiden som ekstra spesielt. Det var mye og det var så mange ting som skjedde som jeg ikke snakket om på TV. Det skjedde jo noe hver eneste dag i den perioden. Det var mye vi forstod var ille, så var det noe vi ikke forstod var så ille som det var, siden vi var barn, sier Eliva.

– Viktig for Norges historie

Statssekretæren forteller at Erna Solberg satte stor pris på at kvinnene var villige til å gi så mye av seg selv for å formidle viktig historie.

– Det som gjorde inntrykk var den levende fortellingen, måten disse damene kunne fortelle oss en svært viktig bit av norsk historie som kanskje ikke har kommet så mye frem som den burde, sier Brodtkorp og fortsetter:

– Det at disse tre sterke damene stilte opp i dette programmet og formidlet til hele Norge en svært viktig del av Norges historie satte statsministeren veldig pris på, og har også lyst til å treffe disse damene når hun er i Tromsø neste uke.

Eliva har noe hun har lyst å vise statsministeren når de møtes på mandag.

– Jeg tenkte at jeg skulle ta bilde av det eneste huset som stod her. Det er mine besteforeldres hus, som hadde overlevd to verdenskriger.