Hopp til innhold

Matteflinkiser får gå på høgskolen

På første rad sitter fire ekstra spente studenter når det er første skoledag for ingeniørstudentene på høgskolen i Telemark. De kommer fra videregående skole, og elsker matematikk.

Matteflinkiser

Halvor Hamsdokka, Jesper Pedersen, Tobias Bergkvist og Sindre Bjørbekk Kongerød tar matematikk på høyskolenivå.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Jeg er mest spent på om overgangen blir stor fra matematikken vi har hatt tidligere.

– Ja, det er spennende.

Det sier Halvor Hamsdokka og Sindre Bjørbekk Kongerød. De er to av de fire elevene fra Skien videregående skole som får være med på matematikkundervisningen for ingeniørstudentene på høgskolen.

Ett år foran medelevene

Helt siden 10. klasse har de ligget ett år foran medelevene i mattepensum, forklarer Tobias Bergkvist.

– Jeg begynte opprinnelig med videregåendematematikk i 10. klasse, og så har jeg fortsatt å ligge ett år foran hele tiden. Og jeg liker matematikk veldig godt. Det er favorittfaget mitt. Så det å fortsette med det er bare en glede for meg.

Årsaken til at de fire får stimulere de kloke hodene sine på høgskolenivå er et samarbeid mellom ungdomsskoler, videregående- og høgskole, der elevene får tilbud om å starte med matte på videregående allerede siste året på ungdomsskolen.

Les også:

– Bra for nasjonen Norge

Skien er en av kommunene i landet som har satset på å gi ungdommer mer tilpasset opplæring, og tilbudet blir stadig mer etterspurt. Neste år starter 60 elever i kommunen samme undervisningsløp, og det kan ha stor betydning for landet i framtida, sier studierektor ved Skien videregående, Torgeir Berstad.

Torgeir Berstad

Torgeir Berstad tror blant annet at norsk næringsliv vil ha nytte av at yngre blir flinkere i matematikk.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Det er for å gi de elevene som virkelig er motivert, og som kan mye matematikk, at de får den utfordringen mens de går i 10. klasse. Det er kjempeviktig. Det vil Norge som nasjon nyte godt av, fordi matematikkunnskapene har vært for dårlige, sier Berstad.

– Å få de resultatene og det fokuset er kjempespennende og morsomt, og det vil ha betydning for både høyskolen og senere også næringslivet, sier han.

Kommer til å kreve innsats

Førsteamanuensis Ola Marius Lysaker lover at elevene skal få utfordringer nok. Men han kan ikke svare på om elevene har det som skal til for å bestå kurset.

– Jeg har forstått at det er noen motiverte studenter. Og utgangspunktet er det ikke noe galt med, så jeg tror dette skal gå bra. Men det kommer til å kreve innsats av dem, som alle andre studenter.

Allerede første dag merket elevene at de tar matte på høgskolenivå, selv om de var skjønt enige om at dagens forelesning var lett.

– Det var ikke noe nytt, så det var ikke noe som var veldig utfordrende for meg nå. Jeg tror det skal gå greit.