NRK Meny
Normal

De lærer algebra i sommerferien

Elever fra hele landet er i Sandnes for å gå på sommerskole. På timeplanen står kun matematikk og målet er å få et forsprang på de andre i klassen før skolestart.

Flere unge velger å gå på sommerskole. Nesten 60 elever tilbringer denne uken på skolebenken i Sandnes for å lære matematikk. Målet er bedre karakterer, og å friske opp kunnskapene før skolestart til høsten.

VIDEO: Sommerskole blir mer og mer populært. Stadig flere elever velger skolebenken fremfor ferie og badeliv.

Sjelden har tanken på algebra og potensregning vært fjernere enn denne sommeren. Men nær 60 elever har frivillig satt seg på skolebenken denne uken for å tilbringe deler av sommerferien med kalkulator og linjal.

– Det er ganske kjedelig å ha så lang sommerferie uten å gjøre noen ting. Så jeg synes bare dette er gøy, sier Iris Kamilla Meling.

Fra 08 til 14

Lærer bort algebra om sommeren

Anne Lise Vesterdal er lærer ved Akademiet i Sandnes.

Foto: Anders Fehn / NRK

De kommer fra Bømlo i vest til Spydeberg i øst for å tilbringe en uke på Akademiet videregående skole i Sandnes. Elevene går på skolen fra 08 om morgenen til 14 på ettermiddagen. Kun matematikk står på planen. Målet er å friske opp kunnskapene og møte best mulig forberedt når ungdomsskolen eller videregående starter om et par uker.

– Elevene har veldig forskjellig bakgrunn, sier lærer Anne Lise Vesterdal.

– Det de har til felles er at de enten ønsker å forbedre en karakter, eller de vil komme godt i gang til neste skoleår og bli flinkere i det faget de skal ha til høsten, fortsetter hun.

Seksdobling siden 2008

Sommerskole blir mer og mer populært og antall elever har økt jevnt og trutt de siste årene. Elevene tar i større grad initiativ til å bruke en uke av skoleferien på matematikk.

– Det har blitt veldig populært. Etter at vi startet opp i 2008 med ni elever, så er vi nå oppe i 56. Det var veldig stor pågang allerede før skolen sluttet nå i vår, fordi folk vil ha sommerkurs i matematikk, forteller rektor Harald Unneland Dyngen ved Akademiet.

Men ikke alle går til matteklassen helt frivillig.

– Jeg skal ærlig innrømme at dette ikke fristet. Men med tanke på at jeg hadde lett matte tidligere, og nå skal ha mye vanskeligere matte, så var det lurest sånn, sier Samuel Ottosen.

Sommerskole I Sandnes

I dag var det duket for Algebra-test på Akademiet i Sandnes.

Foto: Anders Fehn / NRK