Hopp til innhold

Østerrikes skipresident vurderer å kaste ut langrenn fra forbundet

Den siste dopingskandalen i Østerrike har fått presidenten i det østerrikske skiforbundet til å reagere kraftig.

Johannes Dürr

Østerrikeren Johannes Dürr har imponert denne sesongen. Lørdag kveld ble det klart at han har benyttet ulovlige midler for å finne formen.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Peter Schröcksnadel

Skipresident Peter Schröcksnadel vurderer kraftige reaksjoner mot langrennsporten i hjemlandet etter dopingsaken i OL.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB scanpix

– Når det er noe du ikke kan kontrollere, så er det vanskelig. Det reiser spørsmålet om det er riktig å beholde langrenn i forbundet fordi det alltid er trøbbel med dem, sier Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel til ORF.

Sent lørdag kveld kom beskjeden om at langrennsløperen Johannes Dürr fra Østerrike har avlagt en positiv dopingprøve og ikke kom til å stille til start på søndagens femmil.

Dürr var regnet blant outsiderne i medaljekampen, blant annet etter den råsterke avslutningen på Tour de Ski i år der han endte som nummer tre.

Dopingsaker i tre av fire OL

Dopingsaken mot Dürr føyer seg inn i en etter hvert lang rekke alvorlige dopingsaker i østerriksk langrenn.

Etter OL i Salt Lake City i 2002 ble tre østerrikere utesteng for bloddoping, og i forbindelse med OL fire år senere ble ytterligere fire østerrikere utestengt.

Dermed har langrennsløpernes dopingbruk kastet mørke skygger over langrennsporten i tre av de fire siste vinterlekene.

I 2009 ble en ny profil – Christian Hoffmann – utestengt i seks år.

– Skjer bare i OL

I intervjuet med ORF sier Schröcksnadel at han ble personlig veldig skuffet da nyheten om Dürrs dopingbruk kom.

Forbundet bruker årlig et sted mellom 800.000 og 900.000 Euro (drøy syv millioner kroner) på langrenn. Spørsmålet han nå stiller seg, er om pengene brukes bedre om de dropper hele langrennsporten.

– Merkelig nok skjer det aldri i VM eller i verdenscupen, bare i OL. Det er tragisk, sier han.

Innrømmer dopingbruk

Johannes Dürr valgte raskt å legge alle kortene på bordet da han ble avslørt som doper.

– Jeg visste hva jeg gjorde og hva jeg har blitt tatt for, sier Dürr til tv-kanalen ORF1.

Han legger til at han ønsker å be om unnskyldning til alle som har hjulpet ham gjennom karriereren.

– Først og fremst min familie og kona mi. Mange har jobbet hardt for å hjelpe meg, og jeg har skuffet dem alle med min dumhet, sier han.

Også den østerrikske OL-presidenten Karl Stoss forteller at Dürr har lagt kortene på bordet og innrømmet at han har brukt ulovlige, prestasjonsfremmende midler.

– Han har sagt at han er en «ensom leiemorder», ingen andre er involvert, sier Stoss ifølge krone.at.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal