Hopp til innhold

- Jeg visste at det forekom doping

– Jeg var ikke naiv. Jeg visste hva som foregikk, at det forekom doping, sier Dag Otto Lauritzen om doping i sykkelsporten, etter Steffen Kjærgaards tilståelse i går.

Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen i VM-lypa i Oslo i 1993. Han valgte å sykle for TVM-laget da han avsluttet karrieren med VM på hjemmebane. TVM er laget Steffen Kjærgaard tirsdag stemplet som selve 'doplaget'

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Men selv dopet jeg meg aldri, ei heller fikk jeg tilbud om doping, sier Lauritzen til NRK.

Han er for tiden på jobb i USA. Med ni timers tidsforskjell har han ikke fått med seg detaljene fra Kjærgaards pressekonferanse tirsdag eller den norske debatten etterpå.

– Har ikke hatt beviser

– Hvis du visste om det, hvorfor har du ikke sagt fra før?

– Jeg har ikke hatt beviser. Jeg har ikke sett noen dope seg. Men det ble jo stadig tatt ryttere, og da skjønner du at det er noen som doper seg, sier den tidligere proffsyklisten, som syklet for det nederlandske TVM-laget i 1993–94.

– Var situasjonen vanskelig for dere som ikke dopet dere?

– Det hadde uten tvil vært lettere hvis alle hadde vært reine. Det ser du på hvordan det har vært kjørt i Tour de France de siste årene, etter at det ble satt et så sterkt søkelys på doping. Det er tydelige tegn på at det kjøres annerledes fordi det er et reinere felt, sier Lauritzen.

Avsluttet karrieren i TVM

Lauritzen var i verdenstoppen i ti år, med blant annet OL-bronse i 1984 og seier i en av fjelletappene i Tour de France i 1987.

Han kjørte på slutten av sin karriere noen sesonger for TVM-laget, et lag som Steffen Kjærgaard på sin pressekonferanse stemplet som selve "doplaget".

– Det var en stor forskjell på miljøet i det laget og i de amerikanske lagene som jeg hadde kjørt for tidligere. Jeg valgte dette laget for å satse på VM på hjemmebane, sier Lauritzen.

Han sikter til VM i Oslo i 1993.

Atle Kvålsvoll var da sportssjef i Norges Cykleforbund. Han sa tirsdag at han frarådet Kjærgaard å gå til TVM. - Jeg visste hva slags lag det var , sa Kvålsvoll da.

– Doping fantes, men florerte ikke

At det fantes doping i laget, var heller ingen overraskelse for Lauritzen.

– Jeg visste at det fantes doping, og at jeg kunne få det hvis jeg ville. Men jeg hadde den holdningen at dette ville jeg ikke ha. Så for min del var ikke dette noe problem.

– Kjenner du deg igjen i den problemstillingen Kjærgaard ga tirsdag om at doping florerte i laget?

– Jeg har ikke hørt hva Kjærgaard sa, men at det fantes doping i laget, er det ingen tvil om. Men at det florerte, tror jeg ikke.

– Visste at noen ville ta snarveier

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet i går at han hadde dopet seg da han var aktiv syklist. - Det hadde jeg ikke trodd, sier Dag Otto Lauritzen

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Visste du om noen av rytterne i laget dopet seg mens du var der?

– Det har vist seg at noen har blitt tatt. Jeg visste at enkelte ryttere var villig til å ta snarveier. I ettertid har jeg blitt klar over det. Ettersom ryttere ble tatt, har det jo også blitt klart at de har dopet seg. Men jeg så ikke at noen av dem dopet seg, så jeg kan ikke påstå at jeg visste det mens jeg var i laget.

– Hva tenker du om at Steffen Kjærgaard nå stor fram som en doper?

– Det er selvfølgelig trist. Men det er bra at han står fram. Jeg hadde ikke trodd at han hadde gjort det.

Men etter at saken med USADA og US Postal kom opp i lyset, skjønte jeg at han også måtte være involvert. Og med hans stilling som sjef for det norske landslaget, er det ikke bra.

– Noen kjørte fortere enn de "skulle"

– Forstår du at du og andre tidligere norske sykkelproffer blir spurt om doping etter det som har kommet fram?

– Ja, det gjør jeg. Alle er jo mistenkeliggjort og det skjønner jeg. Når du ser det som har kommet fram USADA og Lance Armstrong, ser vi at det har vært mye mer organisert og omfattende enn det vi noen gang hadde drømt om.

Han sier at man merket at noen ryttere kjørte fortere enn de egentlig "skulle" noen ganger, og det ble snakket om i feltet.

– Var holdningen at man ikke tystet på noen selv om man hadde mistanker om at noe foregikk?

– Ja, det kan man si. De som hadde reint mel i posen, håpet jo at kontrollsystemet ble så godt at doperne ble tatt, og at de som vurderte å dope seg, ble skremt fra å gjøre det. Men det viste seg å være feil, det dukker jo stadig opp nye saker.

– Hva overrasket deg mest med Kjærgaards uttalelser?

– At han begynte med doping allerede før han kom til US Postal.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal