NRK Meny
Normal

Kvålsvoll: – Jukserne må stå fram

Alle nåværende og tidligere sykkelutøvere som har noe å skjule må nå legge alle kort på bordet, mener Atle Kvålsvoll, tidligere sportssjef i Cykleforbundet.

Alle nåværende og tidligere sykkelutøvere som har noe å skjule må nå legge alle kort på bordet, mener Atle Kvålsvoll.

SE VIDEO: Atle Kvålsvoll, tidligere norsk proffsyklist og Thor Hushovds personlige trener, holdt en pressekonferanse i Trondheim tirsdag ettermiddag. Budskapet var klart: Hvis flere har noe å skjule, må de komme med det nå.

– Det har vært en steintøff dag for norsk sykkelsport, sa Atle Kvålsvoll da han holdt en pressekonferanse i Trondheim i ettermiddag.

Thor Hushovds mangeårige trener fikk i likhet med mange andre i sykkelmiljøet en telefon fra Steffen Kjærgaard mandag.

Under samtalen fortalte den avtroppende sportssjefen i Norges Cykleforbund at han hadde brukt doping i løpet av karrieren som toppsyklist.

– Jeg fikk sjokk da Steffen ringte. Han har bløffet meg og mange andre. Jeg har stolt på Steffen, og føler meg på mange måter lurt, forteller Kvålsvoll.

LES OGSÅ: Her er Kjærgaards 15 år med løgner

Hushovd, kvålsvoll, kjærgaard

Sammen med Atle Kvålsvoll (midten) var Steffen Kjærgaard (t.v.) en viktig støttespiller da Thor Hushovd ble verdensmester i landeveissykling i 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Tåler ikke avsløringer med jevne mellomrom

Steffen Kjærgaard la kortene på bordet og innrømmet det omfattende dopingbruket for resten av Norge under sin egen pressekonferanse tidligere i dag.

Kjærgaards innrømmelse kommer i kjølvannet av at Lance Armstrong ble avslørt og fratatt alle sine syv Tour de France-titler på mandag.

Kjærgaard syklet på samme lag som Armstrong i 2000 og 2001, og hans innrømmelse gjør at Norge nå har fått sin egen dopingskandale.

Nå ber Kvålsvoll andre juksere om å gjøre det samme som Kjærgaard.

– Jeg håper og tror at det ikke kommer flere slike historier. Men om noen fortsatt har noe å skjule, må de komme med det nå. Det er den eneste måten vi kan gjenreise tilliten til sykkelsporten på. Vi vil ikke tåle slike avsløringer med jevne mellomrom, sier Kvålsvoll.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Startet med EPO på eget initiativ

SE VIDEO: Her innrømmer Steffen Kjærgaard at han har brukt doping, og at han selv tok initiativ til å bruke EPO.

Bryter ikke vennskapet

Steffen Kjærgaard

– Jeg har holdt på en mørk løgn i 15 år, sa Steffen Kjærgaard i dag.

Foto: Eriksen, Per- Espen / NTB scanpix

Hushovd-treneren innrømmer at han kanskje burde forstått tidligere at Kjærgaards mangeårige dopingnekt ikke var til å stole på.

– Jeg har kanskje vært naiv, på bakgrunn av det som er blitt kjent om US Postal.

Han håper nå at kameraten ikke har mer å skjule.

– Jeg velger å tro at han har lagt alle kort på bordet. Steffen har det veldig tøft nå. Men han er fortsatt min venn, forsikrer Kvålsvoll.

– Hushovd er ren

Han var selv proffsyklist fra 1988 til 1994 og sportssjef i Norsk Cykleforbund fra 1995 til 2000.

Nå er han personlig trener for Thor Hushovd, og oksen fra Grimstad skulle etter planen også vært med på pressekonferansen via Skype tirsdag ettermiddag.

Men den planen falt, fordi teknikken ikke var til å stole på.

Det er derimot Thor Hushovd, som er helt ren for doping, ifølge Kvålsvoll.

– Det er jeg 110 prosent sikker på. Jeg vet hva han står for og hvilke holdninger han har. At han er ren kan vi se på svingningene i prestasjonene hans. Han er ikke på topp gjennom hele året, samtidig som han trener bedre enn de han er sammen med.