Hopp til innhold

Sundby: – For meg vil Lance alltid være en stor helt

Martin Johnsrud Sundby stempler dopingforfølgelsen av Lance Armstrong som en heksejakt, og mener den dopingdømte rytteren fortsatt er en fantastisk idrettsmann.

Lance Armstrong og Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby (innfelt) mener Armstrongs sterke posisjon og innsats for å hjelpe kreftpasienter til dels veier opp for hans antatte dopingfortid.

Foto: NTB Scanpix

– For meg vil Lance alltid være en stor helt. Han er jo den beste av de som, hvis han var dopet, dopet seg på den tiden. Man kan jo bare se på resultatlistene. Samtlige av de som var rundt ham var jo skamdopa på den tiden de også, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no.

  • Er du enig/uenig med Martin Johnsrud Sundby? Si din mening nederst i artikkelen!

Flere støtter Armstrong

Langrennsløperen er langt fra den eneste som ønsker å vise sin støtte til den dopingutestengte syklisten i kjølvannet av den avslørende rapporten som ble publisert på onsdag.

Der gikk det frem at Armstrong og hans lagkamerater systematisk dopet seg gjennom slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet.

Bakgrunn: Armstrong vitset og lo mens han dopet seg

Les: Les tilståelsene til Armstrongs lagkamerater

Dopinginnrømmelsene til tross - flere profiler, som Donald Trump, Joey Barton og den dopingdømte syklisten Riccardo Riccò, mener Armstrong får ufortjent mye pepper for å ha brukt prestasjonsfremmende midler.

– Armstrong er en mester. Punktum, skrev Riccò på nettsamfunnet Twitter etter at dopingrapporten ble publisert.

– Doping er galt

Lance Armstrong med gult armbånd

Armstrong poserer med sitt gule LiveStrong-armbånd.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Johnsrud Sundby presiserer at doping er galt, men at Armstrongs tilfelle er annerledes, ettersom den amerikanske rytteren har brukt berømmelsen og suksessen til å hjelpe andre.

Les også: Sykkelsporten har blitt renere

Armstrong startet «Lance Armstrong Foundation» i 1997 (senere kjent som LiveStrong), som er en organisasjon som samler inn penger til kreftsyke. Samtidig har syklisten bygget seg opp en privat gigantformue basert på sponsorinntekter, premiepenger og større investeringsavtaler.

– Han har gjort fantastiske ting for sykkelsporten, men også for kreftorganisasjonen «LiveStrong» som han har bygget opp. Han er en fantastisk idrettsutøver og en fantastisk mann.

– Jeg synes man bør stoppe den heksejakten etter ham. Skulle den vært rettferdiggjort, måtte de ha tatt ham mens han holdt på, ikke ti år etterpå, mener langrennsløperen.

– Jeg er litt enig med de syklistene som støtter ham, samtidig som doping alltid vil være helt fullstendig feil, legger Sundby til.

– Du er klar over at du banner litt i kirken med disse uttalelsene?

– Jeg er veldig klar over det. Misforstå meg rett - doping har jeg ingenting til overs for og de som doper seg hører ikke hjemme i idrettsverden, men da må man tas mens man holder på. Ikke ti år etterpå, sier Sundby.

– Det blir for feigt å skulle ta ham i ettertid.

Uenige med Sundby

NRK var også i kontakt med Thor Hushovd fredag.

Han har tidligere hatt et godt vennskap med Lance Armstrong, men tror ikke han vil opprettholde kontakten med sykkelstjernen etter ukas avsløringer.

– Jeg kommer ikke til å ringe ham eller støtte ham nå, sier Hushovd.

Les mer: Hushovd: – Trist at Lance har dopet seg

Johnsrud Sundbys uttalelser høster heller ingen støtte blant idrettstoppene.

– Det for stå for hans regning. Vårt standpunkt er at vi tar full avstand fra doping. Armstrong har ført alle som trodde på ham og støttet ham bak lyset, og selv om han har gjort en fantastisk jobb for sykkelsporten og for kreftsaken, vil jeg ikke si at det rettferdiggjør hans dopingbruk på noen som helst måte, sier Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund.

– Har du jukset deg til prestasjoner, er min holdning at du også skal kunne tas i etterkant. Juks er juks. Uten at jeg vet ordrett hva Sundby har sagt, kan jeg ikke si at vi i Skiforbundet er enige i hans uttalelser, sier Erik Røste, president i Skiforbundet, uten at han ønsker å gå nærmere inn på saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal