Hopp til innhold

Se Carlsen-trekket som «ingen i verden forutså»

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Sjakkekspert tror Magnus Carlsen (22) overrasket Viswanahan Anand (43) med omvendt psykologi da nordmannen sikret en pangstart i tirsdagens VM-parti.

Magnus startet parti tre med hvit. Her ser du de første trekkene i det tredje partiet.

SE VIDEO: Magnus Carlsen sjokkerte sjakkekspertene da han valgte å kopiere åpningen fra VM-debuten.

Torstein Bae.

NRKs sjakkeskpert Torstein Bae ble svært overrasket da Magnus Carlsen valgte å gjenta åpningen fra lørdagens parti, som endte med Carlsen-retrett.

Foto: NRK
Atle Grønn

Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, beskriver trekket som genialt.

Foto: NRK

Nordmannen måtte ta til takke med nok en remis med hvite brikker i det tredje partiet, men det skyldtes på ingen måte åpningen.

For der Anand i manges øyne har en fordel med sterke åpninger, viste Carlsen at også han kan trylle ut fra startblokkene.

22-åringen valgte nemlig å åpne nøyaktig slik han gjorde i VM-kampens første parti, som endte med at nordmannen «måtte trekke i nødbremsen» etter kun 16 trekk.

– Det var et genitrekk som ingen i verden forutså. Han snudde fiasko til genialitet. Carlsen skaffet seg den fordelen han ville ha med den åpningen, sa Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, i NRK-sendingen.

– Alle forventet at han skulle begynne med dronning- eller kongebonden, men så gjentar han åpningen fra det første partiet, og åpner opp for løperen, fortsatte Grønn, tydelig imponert av sjakkollegen.

– Psykologisk spill

Sjakkeksperten peker på at Anand har brukt hviledagen mandag til å forberede seg på tenkelige åpningstrekk - men dette ble totalt oversett, tror Grønn.

– Jeg er fascinert av det psykologiske spillet her. Anand har nok forberedt seg på alle mulige åpninger, men det var nok det siste han hadde forventet. Carlsen bruker omvendt psykologi, sa Grønn.

Også NRKs sjakkeskspert Torstein Bae ble forundret da han kommenterte åpningen direkte.

– Det er et overraskende trekk. Han åpner med springeren ut. Det er ikke et trekk han har brukt mye, men først og fremst er det spesielt fordi han ikke fikk noe ut av det sist, sa Bae.

De to første trekkene var helt identiske med lørdagens «fiasko-åpning».

– Det tredje trekket er mer aggressivt fra Carlsen. Han flytter bonden opp fra C2 til C4, sa Bae.

  • Se Carlsens åpning i videovinduet over artikkelen!

– Vært livredde i månedsvis

Sjakkmester Atle Grønn kommenterte åpningen da han kom til NRK-studioet som gjest et par timer ut i partiet.

Den tidligere redaktøren i Norsk Sjakkblad synes Carlsens åpning var ekstra imponerende med tanke på ryktet til Anand.

– Vi sjakkinteresserte nordmenn har vært livredde for Anands åpninger i månedsvis, sa Grønn, som også understreket at Carlsen-trekket fort kunne fått et annet utfall.

– Grensen mellom genialitet og fiasko er hårfin på dette nivået, sa Grønn.

Til tross for at Carlsen skaffet seg et overtak i åpningen, klarte Anand å slå kraftig tilbake.

Inderen var faktisk lenge i posisjon til å angripe for seier, men 43-åringen ble defensiv i innspurten og ga Carlsen en enkel remis-sjanse.

Nordmannen sa på pressekonferansen etter partiet at han var «glad for å overleve» etter å ha mistet initiativet.

Anand

Viswanathan Anand (t.v.) kom seg etter hvert i en god posisjon til å angripe Magnus Carlsen.

Foto: Ap

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal