Hopp til innhold

Rulleskivettreglene i fokus etter dramatisk ulykke

Tirsdag var Øystein «Pølsa» Pettersen og flere andre involvert i en dramatisk rulleskiulykke. Nå vil landslagsledelsen ha økt fokus på trygghet i trafikken.

Pølsa

Øystein Pettersen var involvert i en dramatisk rulleskiulykke tirsdag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

s

Åge Skinstad vil ha økt fokus på rulleskivettreglene.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– I tillegg til de gjeldene rulleskivettreglene bør man kanskje legge til en til - man bør kjenne terrenget der man går, sier sportssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad.

  • Les rulleskivettreglene i egen faktaboks

Tidligere denne uken endte Øystein «Pølsa» Pettersen, Thomas Alsgaard og en rekke andre rulleskiløpere i en dramatisk massevelt.

Løperne kjørte ned en altfor bratt bakke og det voldsomme fallet endte med at to mann måtte på legevakten, mens tre endte på sykehus. En av de var Pettersen.

– Vi kjørte i en område vi ikke var så godt kjent, og dro ned en bakke som ikke var veldig bratt i starten. Vi er alle gode på rulleski og er vant til å kjøre, men så ble det bare brattere og brattere. Asfalten ble samtidig dårligere og veien ble smal og svingete. Vi mistet kontrollen, sa Pettersen til NRK tirsdag.

Nå vil Norges Skiforbund, sammen med Trygg Trafikk og Statens Vegvesen, bruke mer tid på å spre rulleskivettreglene til folk.

Økt fokus på rulleskivettregler

– Vi får gode råd, men vi må bli flinkere til å spre de. Den 26. august skal vi ha en samling på Skeikampen hvor vi skal dele ut vester, fluroriserende hjelmer og ha fokus på rulleskivettreglene, forteller Skinstad.

I perioden 2000-2013 har politiet registrert 19 personer som er blitt skadet som følge av rulleskiulykker. To er blitt drept i trafikken.

Landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus mener som Skinstad at man må tenke over hvor man kjører før man legger ut på tur.

– Jeg har selv gått opp den bakken Øystein og de andre falt i, og jeg tror ikke de ville kjørt ned den hadde de visst hvordan den er. Du må ha en viss kontroll på hvordan terrenget er og hva kjøring i nedoverbakke medfører, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Økt antall ulykker

Samarbeidet mellom Norges Skiforbund og Statens Vegvesen heter «Rull trygt - sammen i trafikken». Prosjektleder i Statens Vegvesen Region Vest Anne Margrethe Bøe, er enig med samarbeidspartnerene i landslagsledelsen.

– Når det går for fort og man ikke klarer å bremse, kan de gå ille. Jeg tror det er veldig viktig å gjøre seg noen tanker om hvor det er lurt å ferdes. Det er også en del faremomenter ved å blande myke trafikanter med øvrig trafikk. Vi som bilister må ta hensyn til rulleskibrukerne og være obs på farene, sier hun.

– Antall ulykker har økt som følge av den økte interessen for sporten, legger Bøe til.

Vil ha løperne vekk fra veiene

vidar

Vidar Løfshus vil ha flere rulleskiløyper i landet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Folkeidretten langrenn er ikke lenger bare en vinteraktivitet, og stadig flere tar på seg rulleskiene og legger ut på tur på asfaltveiene. Det er ikke bare profesjonelle utøvere som går på rulleski, men også mange mosjonister.

Landslagssjef Løfshus vil ha flere vekk fra veiene og inn i egne rulleskiløyper.

– Flere anlegg og rulleskiløyper må være målet for fremtiden. Jeg har en visjon om at vi har nok rulleskiløyper til å ikke ha løpere på veien, men det blir vanskelig, sier han.

Det åpnes stadig vekk nye rulleskianlegg og snart står et nytt klart i Granåsen. Det er også planer om det samme i Drøbak. Løfshus innrømmer imidlertid at det kreves store ressurser for å få på plass nok løyper.

– Det er jo tunge investeringer, og ikke det samme som å bygge en ballbinge. Det tar nok noen år før vi har tilstrekkelig med anlegg. Hver løype hjelper på og løperne trives bedre og bedre i de, sier han.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal