Hopp til innhold

– Spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon

ØYER/LILLEHAMMER (NRK.no): Norske langrennsstjerner liker dårlig Mads Dranges uadresserte påstander om bloddoping i norsk idrett. Men Eldar Rønning skulle gjerne blitt testet oftere.

Eldar Rønning

Eldar Rønning mener forfatteren henger ut en hel idrettsnasjon.

Foto: NRK

«Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt.»

Det er påstanden fra tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge i boka «Den store dopingbløffen», som lanseres torsdag.

I boka skriver han at doping relativt sett er et lite problem i norsk idrett, men samtidig hevder han å ha funnet blodprofiler hos norske utøvere som ikke kan forklares med annet enn EPO-bruk eller blodoverføring.

Drange kom over prøvene i forbindelse med opprettelsen av et nasjonalt blodprofilprogram, som han var ansvarlig for.

«Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne annet svar på disse resultatene enn bloddoping», skriver Drange – som ikke nevner hvilke utøvere eller hvilke idretter det gjelder.

– Ikke noe å skjule

Blant idretten som alltid rammes av generelle påstander, er langrenn. Dagen før NM i Lillehammer måtte derfor de største norske langrennsstjernene igjen svare på spørsmål om eget forhold til doping og eventuell mistanke til andre.

Og de liker ikke det de hører.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon i ei bok der han ikke nevner navn, men sier at noen norske idrettsutøvere mest sannsynlig er dopet, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Han understreker at han selv gjerne legger fram sine blodverdier.

– Jeg føler at vi idrettsutøvere i dag ikke har noe å skjule. Vi har blodprofiler som blir passet på hele tiden gjennom veldig mange tester, påpeker han.

– Synd han har gitt opp

I boka forteller Drange at han sluttet i jobben fordi han var desillusjonert over den manglende framgangen i dopingjakten internasjonalt. Det beklager Eldar Rønning.

– Jeg synes jo det er veldig synd at han har gitt opp kampen hvis han kunne gjort en jobb for å finne dem som jukser, sier Rønning.

Martin Johnsrud Sundby reagerer på påstanden om at man enten må være dum eller ha dårlige rådgivere for å avlegge en positiv dopingprøve.

– Det er en annen tro enn jeg lever i, i hvert fall. Jeg tror at så ofte som jeg blir testet, og så ofte jeg ser andre blir testet, er det umulig å dope seg uten å bli tatt. Jeg kan ikke stille på startstrek med en annen holdning eller tro, erkjenner han.

– Mørk skygge

I likhet med Rønning reagerer Sundby på at påstandene om bloddoping er helt uadresserte.

– Det kaster en mørk skygge over idretten. Men hva skal jeg si, jeg tror ikke det stemmer, gjentar Sundby.

Marit Bjørgen velger å ha fokus på seg selv.

– Jeg vet hva jeg selv står for, og må holde roen på det. Samtidig er det sånn at når man driver med toppidrett, får man mistanke hele tiden.

Både Sundby og Bjørgen, som har vært gjengangere på seierspallen i verdenscupen, har vært hyppig testet gjennom vinteren. Begge hadde dopingjegere fra FIS på hjemmebesøk uka etter Tour de Ski.

Sikre på ren norsk tropp

Eldar Rønning skulle gjerne ha blitt testet mer enn hva tilfellet har vært.

– Jeg har ikke hatt noe særlig hjemmebesøk etter jul, og jeg skulle gjerne ønske de hadde kommet hjem til meg oftere. Men jeg regner med det intensiveres fram mot OL, sier han.

På direkte spørsmål fra NRK.no om de er sikre på at Norge sender en ren tropp til Sotsji, svarer både Bjørgen, Rønning og Sundby et ubetinget ja.

De stoler også på sine utenlandske konkurrenter.

En tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge hevder han fant spor av doping hos norske toppidrettsutøvere. Langrennsløper Eldar Rønning mener den tidligere antidopingjegeren henger ut en hel idrettsnasjon. Reporter: Jørn Lien, foto: Georg Eustice, redigering: Per Christian Gråberg

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal