Hopp til innhold

Over to minutter bak «dopingrekorden»

Aldri før har Nairo Quintana syklet så fort opp Alpe d'Huez som han gjorde lørdag. Likevel var han sjanseløs på rekorden til Marco Pantani.

Nairo Quintana

NR. 23: Selv om han kom på 2. plass på etappen, hadde Nairo Quintana den beste tiden opp selve klatringen til Alpe d'Huez lørdag. Likevel er klatretiden bare den 23. beste gjennom tidene.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Italy Pantani Investigation

REKORD: Marco Pantani var en god klatrer, men i ettertid er det blitt kjent at han brukte EPO. Pantani innrømmet selv aldri bruk av ulovlige midler. Bildet er fra Giro d'Italia i 1999.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Det er klart etter at sykkelnettstedet climbing-records la ut tidene lørdag kveld.

Tallenes tale er klar:

Quintana syklet opp den 13,8 km lange stigningen på 39 minutter og 22 sekunder. Rekorden til italienske Marco Pantani fra 1995 er på utrolige 36,40.

– Det er vel forskjellen på «flybensin» og vanlig bensin, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Før lørdagens etappe fortalte NRK hvor langt bak dagens ryttere er tidene til de dopingtatte 90-tallsrytterne.

Pantani var en av dem og innehar fortsatt de tre beste tidene opp fjellet.

– Men han var også et enestående talent, skreddersydd for å sykle oppover, i tillegg til å ha blodverdier som var helt ubegripelig høye, sier Pedersen.

Underveis på etappen lørdag fortalte observante seere på Twitter at Pantanis rekord gikk ut da Quintana hadde igjen 1,4 km til toppen.

Laster Twitter-innhold

Tre på topp 100-listen

Bare tre av Tour de France-rytterne som kjempet seg opp det sagnomsuste fjellet lørdag, havnet på topp 100-listen over de raskeste tidene.

Kanskje ikke så rart når de andre navnene på listen blant annet er Lance Armstrong, Jan Ullrich og Bjarne Riis.

Ikke overraskende var det de tre som topper sammendraget som likevel klarte å kjempe seg inn på listen etter lørdagens etappe: Chris Froome, Nairo Quintana og Alejandro Valverde.

– Jeg ga alt

– Jeg ga alt opp Alpe d'Huez, men det var ikke nok til å vinne touren, sier Quintana som forsøkte å å ta inn på forspranget til Chris Froome uten å lykkes.

Tiden hans ble likevel sterk og var 26 sekunder bedre enn hans egen fra 2013, og ingen av de andre rytterne lørdag var i nærheten av å slå klatretiden hans opp til Alpe d'Huez.

Likevel er Quintanas tid bare den 23. beste gjennom tidene.

Tidene til Valveerde og Froome, som kom likt i mål, holder «bare» til en 76. og 77. plass på topp 100-listen.

– Etappen var bare 110 km, men det føltes som 300, sa Froome etter målgang.

Uansett, han har nå vunnet Tour de France 2015 så lenge han holder seg på sykkelen søndag. Nairo Quintana ender til slutt ett minutt og 12 sekunder bak, mens Valverde tar 3. plassen sammenlagt.

Franske Thibaut Pinot vant lørdagens etappe.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal