Hopp til innhold

Derfor gjør han comeback på landslaget

Etter tre år på privatlag, er Simen Østensen (29) tilbake på landslaget. Han håper det øker sjansen til å få gå de viktigste skirennene.

Simen Østensen

Simen Østensen satser mot VM i Falun. Derfor vil han trene med de beste.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg får muligheten til å trene med noen av verdens beste skiløpere. Det kan forhåpentligvis løfte meg enda et steg på vanlige distanser, slik at jeg kan slåss om en plass i VM-troppen og medalje i Falun.

Slik forklarer Simen Østensen hvorfor han har takket ja til en plass på allroundlandslaget kommende sesong.

I tre år har han satset på det det private laget Team Centric etter at han mistet plassen på allroundlandslaget. Den gangen var han ikke interessert i en overgang til sprintlandslaget, og valgte privat satsing.

– Var frustrerende

Nå håper han at landslagsreturen ikke bare skal gjøre ham til en bedre skiløper, men også gjøre det lettere for ham å få gå viktige løp.

For Østensen legger ikke skjul på at han noen ganger har følt seg forbigått i uttak til viktige skirenn som privatløper. For eksempel holdt ikke NM-gull på 15 km klassisk til OL-uttak i vinter. Tidligere på vinteren følte han seg forbigått i uttaket til Tour de Ski.

– Det var et par ganger hvor det var frustrerende i vinter, særlig før Tour de Ski. Det kom litt overraskende at jeg plutselig var inne i OL-diskusjonen igjen under OL, jeg følte da jeg kom dit at toget var gått. Selvfølgelig hadde det vært morsomt å få en tur til Sotsji, men jeg la det bak meg da jeg dro fra Lillehammer, sier Fossum-løperen som fyller 30 år i august.

Drømmen: VM-gull

Han har også lagt bak seg ryktet om at han er en løper som er rå på trening om sommeren, men som ikke leverer i skisesongen. At han også er blitt bedre når det gjelder, forklarer han slik:

– Jeg har trent veldig bra de siste tre sesongene, hatt god kontinuitet, hevet kvaliteten og vært sykdomsfri. Jeg har fått gjort jobben jeg skal. Og jeg håper den jobben jeg har gjort i år skal gi meg et løft også neste sesong.

Overgangen betyr at han nå legger langløpssatsingen på is. Den kommende vinteren er det verdenscup og VM i Falun som gjelder. Østensen har ikke gitt opp drømmen om å bli verdens beste skiløper.

– Med maks klaff og hvis man treffer med alt på den rette dagen, tror jeg det er fullt mulig, sier Østensen, som peker ut VM-femmila i Falun som sesongens klart viktigste skirenn.

Betalt for tålmodighet

Landslagstrener Trond Nystad er glad for at Simen Østensen har takket ja til en plass på hans lag.

– Simen er tilbake på landslaget fordi han er en meget dyktig langrennsløper som har de egenskapene vi er på utkikk etter når vi tar ut et landslag, sier Nystad til NRK.no.

– Hvilke egenskaper er det?

– Vi ser at hvis man skal bli god på ski, så er man nødt til å trene mye over lang tid. Det er en tålmodighetsprøve å bli god langrennsløper. Han har over mange år jobbet særdeles profesjonelt, gjort en bra jobb, trent mye, trent hardt, utfordret sine egne grenser og gått fort på ski.

– Hvorfor er det bra for Simens videre sportslige utvikling å være på laget ditt?

– Det er ikke sånn at andre miljø er dårlig, men ting går videre, og det er viktig å søke nye impulser til enhver tid for å utvikle seg selv. Det miljøet han har vært i har utviklet ham og gjort en veldig god jobb med ham, og vi kan kanskje komme med andre løpere og andre innspill som gjør at han kan utvikle seg videre, sier Trond Nystad.

– Styrketegn

Team Centric-sjef Nils Marius Otterstad føler det ikke som et nederlag at Østensen nå forlater hans lag.

– Absolutt ikke, jeg vil heller si at det er et styrketegn at vi har et apparat som gir resultater. Det lover godt for nye løpere som kommer inn på teamet vårt, sier Ottersad.

Han er glad på Østensens vegne.

– Dette er kjempebra for Simen i form av at han har lyst til å komme seg til Falun-VM, og da er det rett team han er i, sier Otterstad.

I Team Centric har Simen Østensen hatt Fredrik Aukland som trener. Lagbyttet innebærer også at dette samarbeidet avsluttes. Østensen kommer helt og holdent til å forholde seg til landslagets trenerressurser.

Endringer på landslaget

Torsdag ble det kjent at Chris Jespersen går fra Team United Bakeries til landslaget. Etter det NRK erfarer, har også Team Leasplan Go-løperen Simen Andreas Sveen takket ja til en landslagsplass.

Petter Northug blir tatt ut, men takker nei.

Niklas Dyrhaug forsvinner ut av landslaget, etter det NRK erfarer sammen med Petter Eliassen og Tord Asle Gjerdalen.

Det gir følgende allroundlandslag for herrer i 2015-sesongen: Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Sjur Røthe, Finn-Hågen Krogh, Simen Østensen, Chris Jespersen og Simen Andreas Sveen.

Uttaket offentliggjøres fredag ettermiddag.


Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal