Hopp til innhold

Kritisk rapport: Olympiatoppen er for dårlige i antidopingarbeidet

– Idrettens anseelse har blitt satt på flere prøver, sier tidligere OL-vinner Vebjørn Rodal. Han er en av dem som har utarbeidet rapporten om tilstanden i norsk toppidrett.

jarle aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø er i hardt vær etter kritikken i den ferske rapporten om tilstanden i norsk toppidrett.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

«Utvalget opplever at Olympiatoppen i dag er unnvikende og ikke tilstrekkelig tydelig i sin holdning til antidopingarbeidet,» skriver det såkalte Tvedt-utvalget i sin oppsummering av OL-året 2012.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal mener Olympiatoppen i større grad må gå foran i debatter rundt viktige verdispørsmål.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Én av de som har vært med å utrede rapporten, tidligere friidrettsutøver Vebjørn Rodal, forklarer hvorfor utvalget retter krass kritikk mot Olympiatoppens anti-dopingarbeid.

– Vi har sett at idrettens anseelse har blitt satt på flere prøver. Spesielt det siste året, sier Rodal.

Uheldige episoder

I 2012 innrømmet tidligere proffsyklist og sykkelpresident Steffen Kjærgaard at han dopet seg som aktiv. Fjoråret ble også preget av at friidrettstrener Petar Vukicevic ble beskyldt for å ha søkt doping i sitt treningsarbeid.

– Vårt ønske er at Olympiatoppen i større grad skal være førende i slike saker. De må gå foran og være tydelige i verdispørsmålene, mener Rodal.

– Akkurat den biten er ikke bare viktig når det kommer til antidopingarbeidet. Dette gjelder også når det kommer til alvorlige temaer som kampfiksing, spiseforstyrrelser, seksuell trakassering og debatter rundt gråsoner som høydehus osv., sier Rodal.

Tar til seg kritikken

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Toppidrettssjef Jarle Aambø har ikke lest den ferske rapporten, men sier til NRK at Olympiatoppen tar til seg kritikken.

– Evaluering uten kritikk er ikke mye verdt. Men vi er opptatt av en idrett uten doping, bygget på sunne og gode verdier. Vi skal se nøye på dette og finne ut hva vi kan gjøre for å styrke vårt arbeid, sier Aambø.

Det skal gjøres gjennom et tett samarbeid med Antidoping Norge (ADN).

– Vi har et godt forhold til ADN. Endringer og forbedringer skal vi gjøre sammen med de, sier Aambø.

Klarte ikke målsettingen

Sammen utvalgets leder Tom Tvedt og åtte andre personer har Rodal sett på prioriteringer for toppidrettssatsingen i Norge fram mot 2022.

Bakgrunnen for rapporten er de skuffende resultatene som ble oppnådd i London-OL i fjor sommer.

Idrettsstyret ba om evalueringen etter mesterskapet. Da tok Norge to gull, ett sølv og en bronse og klarte ikke målsettingen om fem til sju medaljer.

Fredag ble rapporten lagt fram på en pressekonferanse på Ullevaal stadion i Oslo.

Mange punkter

Hallen

Styrelder i Særforbundenes Fellesorganisasjon Yngve Hallén.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kritikken av antidopingarbeidet er bare én av tingene utvalget trekker frem som negativt. Olympitatoppen kritiseres også for:

  • å ha blitt en mindre tydelig målbærer for norsk toppidrett
  • å ha gitt seg selv et for fritt handlingsrom til selv å tolke sitt mandat
  • å sette for utydelige og lite konkrete resultatmål
  • å ha vært for intern når det kommer til evaluering.
  • å være prisgitt særforbundenes evne, vilje og kompetanse. Norsk suksess er særforbundenes ære.

– Kontakten må styrkes

Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF) skriver i en pressmelding at de mener Norges Idrettsforbund (NIF) og Idrettsstyret må ta prioriteringer og verdispørsmål på alvor. SFF støtter også Tvedt-utvalget som mener kontakten mellom særforbund og Olympiatoppen må styrkes.

– Det er viktig at Idrettsstyret tar kritikken som kommer fram knyttet til prioriteringer og verdispørsmål på alvor. Dette er en kritikk som rammer NIF og Idrettsstyret hardere enn Olympiatoppen, sier styreleder i SFF Yngve Hallén.

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal