Hopp til innhold

Northug: – Jeg blir aldri den største

VAL DI FIEMME (NRK.no): For Petter Northug finnes det bare én langrennskonge. Det er faktisk ikke ham selv.

petter

Petter Northug har Bjørn Dæhlie som forbilde og mener han kommer til å være «langrennskongen» til evig tid.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

  • Hvem mener du er tidenes langrennsløper? Si din mening nederst i artikkelen

– Jeg kommer aldri til å bli større enn Bjørn Dæhlie. Egentlig tror jeg ikke at noen kommer til å bli så suveren som han var, noen gang igjen, sier Petter Northug til NRK.

Til tross for at Northug har sanket utallige seiere og blitt populær blant store deler av det norske folk, mener han altså likevel at Dæhlie var langt større.

– Jeg liker ikke å plassere meg selv i historisk sammenheng. Det er mange løpere jeg har respekt for, men for meg er Dæhlie den største. Han er et forbilde for meg. Seiersrekken hans var utrolig, forteller Northug.

Fikk to OL på to år

Det er ikke bare av ydmykhet han mener 90-tallets store langrennshelt for alltid vil være den største.

Dæhlie var også usedvanlig «heldig» da det ble arrangert to OL i løpet av to år i 1992 (Albertville) og 1994 (Lillehammer). Her vant han til sammen fem gullmedaljer.

Dermed fikk han flere sjanser til å sikre seg olympiske medaljer enn de fleste utøverne før og etter hans tid. Dæhlie er langrenssportens mestvinnende i OL-sammenheng, med sine åtte gullmedaljer og fire sølvmedaljer.

Northug har to gull og ett sølv fra OL i Vancouver for to år siden. Han satser videre mot OL i Sotsji neste vinter, men legger ikke skjul på at dette kan bli hans siste.

Bjørn Dæhlie

Dæhlie viser frem de fire gullmedaljene han tok under OL i Nagano i 1998.

Foto: Calvo, Denny, Denny Calvo / Scanpix

Åpner for å fortsette etter Falun-VM

Tidligere har Northug uttalt at han vet når han skal legge opp, men at han foreløpig ikke vil avsløre når det blir. Overfor NRK avslører han at noe større usikkerhet.

– Det er sånt jeg må vurdere litt løpende. Akkurat nå vet jeg at jeg skal satse mot OL i Sotsji, og etter det er det et VM i Falun. Når det er over må man se om man vil gå mot et nytt mesterskap, konkluderer Northug.

For idrettsutøvere er det som regel olympiske medaljer som henger aller høyest. I VM-sammenheng har 26-åringen bare to gull å ta igjen før han har like mange som Dæhlies ni VM-gull.

– Northug kommer nok til å ta igjen Dæhlies VM-gull, spesielt om han velger å fortsette karrieren helt til neste VM i Falun. Men når det gjelder antall OL-gull er han nok sjanseløs, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Dersom alt klaffer kan nok Northug tangere VM-rekorden til Dæhlie allerede under VM i Val di Fiemme. Han ønsker seg gull både på stafetten og femmila. Men enn så lenge har ikke verdensmesterskapet gått helt som forventet for «Mosvik-ekspressen».

– Et hav flere verdenscupseiere

Northug vant riktignok sølv på VM-sprinten, men måtte ta til takke med en forsmedelig fjerdeplass på skiathlonet lørdag og en tidlig exit i team-sprinten søndag.

Marit Bjørgen gikk for øvrig forbi Dæhlie på den statistikken da hun vant gull på lørdagens skiathlon - hun har nå ti VM-gull.

– Samtidig har Dæhlie et hav flere verdenscupseiere. Han har et hav flere enn nestemann på listen, sier Northug.

Dæhlie vant 46 verdenscuprenn i karrieren. Northug har så langt 14.

– Jeg kommer nok ikke til å ta igjen det, medgir 26-åringen.

– Ikke lettere å vinne før

Også Post holder Dæhlie som tidenes største langrennsløper på herresiden.

– Man kan diskutere om de som konkurrerte før hans tid var bedre selv om de hadde færre mesterskap og dermed færre medaljer, men for meg og min generasjon tror jeg de fleste er enige om at Dæhlie er tidenes beste, sier han, og legger til:

– Noen vil nok hevde konkurransen mindre på Dæhlies tid, men jeg mener den er ganske lik som nå. Det er beinhardt å vinne gull da, og det er beinhardt å vinne gull nå. Det var andre egenskaper som gjaldt på Dæhlies tid, men det var fortsatt utrolig vanskelig, sier kommentatoren.

Hvem mener du er tidenes beste langrennsløper?

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal