Hopp til innhold

Sendes hjem mot sin vilje

Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla får ikke fullføre Tour de Ski. Det har landslagsledelsen bestemt.

Maiken og Ingvild

VIL, VIL, VIL: OL-heltene Ingvild Flugstad Østerg og Maiken Caspersen Falla har større Tour de Ski-ambisjoner enn trenerne tillater.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

  • Se det norske laget til Tour de Ski i faktaboksen

Da planene for sesongen ble lagt, var både Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla innstilt på å hoppe av Tour de Ski underveis.

I dag kom uttaket til touren. Begge er med på lista. Og landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at begge skal hoppe av underveis.

Problemet er at jentene selv ikke lenger er enig i dette

– Når vi diskuterer på våren og sommeren, er det veldig greit. Men nå har de hatt en bra sesongåpning, og da blir de veldig ivrige, sier Løfshus til NRK.

Vidar Løfshus

STRENG SJEF: Landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg ikke skal opp monsterbakken i val di Fiemme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Viktig å hjelpe dem

Østberg ligger på en tredjeplass i verdenscupen sammenlagt. Falla er nummer seks. Det betyr at begge er gode nok til å kjempe om både mange verdenscuppoeng og store pengepremier i touren.

– De skal ha høye ambisjoner. Det har de grunn til, for de har prestert på et høyt nivå. Men det er da det er viktig at noen trenere og ledere hjelper dem å ta riktige beslutninger i forhold til ting som skal skje utover i sesongen, sier Løfshus.

– Kunne de tenkt seg å gå hele?

– Hadde det vært opp til dem, hadde de nok gått hele. Men planen er at de står av. Maiken kanskje før Ingvild. Vi får ta det litt underveis og diskutere fram til vi reiser, sier Løfshus.

Falla og Østberg ble nummer én og to i OL-sprinten i Sotsji i fjor, og har sprinten som sin beste distanse også i Falun-VM. Derfor skal de også gå verdenscupsprint i Otepää helga etter Tour de Ski.

– Tidenes tøffeste uttak

Totalt 15 løpere representerer Norge i Tour de Ski.

– Det har vært tidenes tøffeste uttak. Særlig på herresiden har vi mange løpere, og det er alltid noen som føler de burde vært der. En håndfull hadde sikkert vært kvalifisert hvis de hadde gått for en annen nasjon, sier Vidar Løfshus.

Didrik Tønseth er med i troppen, til tross for blindtarmoperasjon rett før helga.

Martin Johnsrud Sundby

ENDELIG SEIER: Martin Johnsrud Sundby sørget for at det endelig ble norsk seier i Tour de Ski sist vinter.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Eldar Rønning får også sjansen.

– Eldar har hatt en gradvis bedring, så han får prøve seg. Han trenger også gode resultater for å kvalifisere seg til VM, selv om Tour de Ski ikke dirketekvalifiserer dit, sier Løfshus.

Pål Golberg og Finn-Hågen Krogh har selv valgt å stå over. Blant kvinnene som kunne vært aktuelle, er Kristin Størmer Steira langtidsskadet og Astrid Uhrenhold Jacobsen sliter fortsatt.

Norge er favoritter

Likevel nøler ikke Vidar Løfshus med å ta på seg favorittstempelet på Norges vegne.

– Vi klarte endelig å knekke koden i fjor, og vi har dominert i år. Vi må leve med å være favoritter, selv om vi vet at utlendingene spisser et knepp inn mot Tour de Ski. Forventningene er høye.

– Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug vant i fjor. Er de Norges sterkeste kort også i år?

– Marit Bjørgen er selvsagt også veldig sterk. Det blir nok jevnt mellom henne og Therese, Blant guttene er Martin i mitt hode den største favoritten. Martin, Therese og Marit, oppsummerer Vidar Løfshus.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal